Porseleincast

Nieuwe podcastserie
Porseleincast

Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd ‘Porseleincast’

23 april 2024

Het Nationale Keramiekmuseum Princessehof kondigt met trots de lancering aan van een nieuwe podcastserie, getiteld ‘Porseleincast’. In deze serie nemen Denise Campbell, conservator Aziatische keramiek, en Laura Smeets, conservator Europese keramiek, de luisteraar mee op reis door de intrigerende, boeiende en soms bíjna ongeloofwaardige verhalen achter de tentoonstelling ‘Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour’.

In ‘Porseleincast’ vertellen Denise Campbell en Laura Smeets over de ontdekking van het porseleinrecept in Europa en de daarop volgende porseleingekte aan het Europese hof. Deze ontstaansgeschiedenis van Europees porselein kent intriges die niet zouden misstaan in een moderne spionagethriller. Van loslippige, dronken alchemisten en ruziënde fabrieksmedewerkers tot de krankzinnige keramiekverzameling van Augustus de Sterke en het opmerkelijke levensverhaal van Madame de Pompadour, beschermvrouwe van de porseleinfabriek in Sèvres en ‘onofficiële Minister van Cultuur’ van Frankrijk.

Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)

De podcastreeks, bestaande uit vier afleveringen, is vanaf 23 april 2024 volledig beschikbaar op Spotify. De afleveringen zijn -naast te beluisteren- ook te bekijken op het Youtube-kanaal van het Princessehof. De video’s verschijnen vanaf vandaag wekelijks op de Youtube- en social media kanalen van het Princessehof. Volg Keramiekmuseum Princessehof op Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste updates en afleveringen.

Het witte goud

De nieuwe podcastserie biedt een inzicht in de verhalen achter ‘Porseleinkoorts’. Deze tentoonstelling opende eerder dit jaar in het Princessehof en kon sindsdien rekenen op ontzettend veel enthousiaste reacties van pers en publiek. Porseleinkoorts is nog tot 1 september te zien in het museum in Leeuwarden.

Porseleinen beesten van meer dan een meter hoog, goud, zoete pastelkleuren, exuberante schilderingen en opengewerkte kunststukken: in de loop van de achttiende eeuw is niets te gek en wordt Europa bevangen door een zeer besmettelijke porseleinkoorts. In de tentoonstelling Porseleinkoorts volgen bezoekers het zinderende verhaal van twee vorstenhuizen die een rage ontketenen waarbij de Europese porseleinkunst in korte tijd tot grote hoogte wordt gestuwd en zelfs nu nog haar sporen nalaat. Verteld vanuit twee iconische hoofdrolspelers uit deze turbulente tijd: Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk.

Voor meer informatie over ‘Porseleincast’ en de tentoonstelling ‘Porseleinkoorts’, bezoek de website van Keramiekmuseum Princessehof.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer