Koreatentoonstelling ten einde

Koreatentoonstelling ten einde

Koreatentoonstelling roert Koreaanse gemeenschap in Nederland

16 oktober 2021 t/m 21 augustus

Afgelopen zondag 21 augustus eindigde KOREA. Poort naar een rijk verleden. De tentoonstelling stelde bezoekers in staat zich onder te dompelen in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land. Topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul waren voor het eerst in Nederland te zien. De tentoonstelling leefde onder een brede doelgroep, MBO-en HBO studenten deden mee aan educatieprogramma's, de ontwerpwedstrijd kon rekenen op een recordaantal inzendingen en vooral de Koreaanse gemeenschap kon het Princessehof goed vinden: maar liefst 21% gaf aan de tentoonstelling te bezoeken vanwege een Koreaanse afkomst. Deze bezoekers waren ontzettende enthousiast over de tentoonstelling en gaven een 8,5 als rapportcijfer.

Met dank aan de Ambassade van de Republiek Korea, het National Museum of Korea, het Gugak Centre, Museum Volkenkunde en Peter van Kinderen

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds (het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed), de Korea Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds en haar Fonds Angela E, Stichting Van Achterbergh - Domhof en de Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof 

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden

Meisje in groen jurkje kijkt naar de voorwerpen in de tentoonstelling. Foto door Ruben van Vliet
Meisje in groen jurkje kijkt naar de voorwerpen in de tentoonstelling. Foto door Ruben van Vliet

Klankbordgroep

Voor de ontwikkeling van de Koreatentoonstelling heeft het Keramiekmuseum gewerkt met een klankbordgroep. De elf panelleden, Nederlandse Koreanen en Korea-specialisten, dachten mee en gaven feedback op de plannen voor de tentoonstelling. Van inhoud tot vormgeving en van marketing tot activiteitenprogrammering. Jörgen Tjon A Fong, directeur van de Kleine Komedie en curator, ontwikkelde het traject met de klankbordgroep en modereerde de bijeenkomsten.

Jörgen Tjon A Fong, conservator Eline van den Berg met Senna van Dam. Foto door David Vroom
Jörgen Tjon A Fong, conservator Eline van den Berg met Senna van Dam. Foto door David Vroom

Soon Hee Santema, lid van de klankbordgroep, vertelt: “Samen met een groep bijzondere personen die via Korea met elkaar zijn verbonden, feedback mogen geven op een tentoonstelling, wat heb ik daar van genoten. Ik heb verschillende positieve ervaringen in mijn leven gehad, maar lid zijn van de klankbordgroep Korea staat bij mij in de top 10 van mooie ervaringen. De tentoonstelling liet aan de hand van bijzondere objecten goed zien hoe veelzijdig Korea is in cultuur en bovenal interessant in haar historie.

Familie, vrienden, buren en collega's die ik enthousiast heb gemaakt om de Korea tentoonstelling te gaan bezoeken, reageerden allemaal erg positief over de opzet en de inhoud van de tentoonstelling. Voor verschillende personen was het de eerste kennismaking met het Princessehof en met een Korea tentoonstelling.

Wat mij ook is bijgebleven, is het enthousiasme en betrokkenheid van het team van het Princessehof. Dankzij de inzet van dit team is deze bijzondere tentoonstelling tot stand gekomen.

Het Princessehof is zeer dankbaar en positief over de samenwerking met een klankbordgroep. Naast Soon Hee Santema wil het museum ook, Yang Soo Kloosterhof, Annejil Suk, Kyusun Sans-Lee, Soon Ja Terwee, Miranda Homminga-Burgsma, Yu-Mi Mun, Yesol Sihn, Marrit van der Staaij, Elmer Veldkamp en moderator Jörgen Tjon a Fong bedanken.

Klankbordgroepleden Yang Soo Kloosterhof, Soon Hee Santema en Kyusun Sans-Lee. Foto door David Vroom
Klankbordgroepleden Yang Soo Kloosterhof, Soon Hee Santema en Kyusun Sans-Lee. Foto door David Vroom

Van Koreaanse prinses tot ontwerpwedstrijd

In totaal ontving het Princessehof zo’n 2500 leerlingen en studenten in de tentoonstelling bij op maat gemaakte onderwijsprogramma’s.

Ruim 1300 kleuters uit Leeuwarden en de omliggende dorpen maakten spelenderwijs kennis met de Koreaanse cultuur. Ze ontdekten bijvoorbeeld de eetcultuur, schoonheidsrituelen en hoe je klanken met keramiek kan maken. Dankzij de inbreng van de klankbordgroep was het mogelijk dit programma te ontwikkelen. De ontwerpwedstrijd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs kon dit keer rekenen op laaiend enthousiaste reacties, er werden vreugdedansjes gedaan in lokalen bij de bekendmaking van de winnaars. Bij de onthullingen van de twee ontwerprondes in het museum waren er trotse ouders, vrienden en docenten aanwezig. De wedstrijd werd mede gejureerd door drie leden van de klankbordgroep, die onder de indruk waren van de gemaakte ontwerpen en hoe herkenbaar het thema ‘Korea’ was. 
Ook MBO-studenten van verschillende creatieve opleidingen lieten zich inspireren door Korea en hebben hun werk gepresenteerd in de speciaal voor onderwijs beschikbare ruimte in het museum. Anderen leerden kimchi maken met Annejil Suk.  Internationale studenten van de HBO-opleiding Creative Business gingen aan de slag met de afdeling marketing & communicatie voor creatieve content.

Een winnaar van de ontwerpwedstrijd 2022 wijst blij naar haar kunstwerk. Foto door Marieke Balk Fotografie
Een winnaar van de ontwerpwedstrijd 2022 wijst blij naar haar kunstwerk. Foto door Marieke Balk Fotografie

Feestelijke activiteiten

Tijdens de tentoonstelling konden mensen ook meedoen aan diverse workshops, van een kimchicursus en pottenbakken tot een vierdelige collegeserie. Ook presenteerde Jörgen Tjon a Fong een talkshow en maakte Mischa Blok, bekend als Miss Podcast en van de radio, een podcast over het werk van Juree Kim. Een succesvolle Prinsen-en Princessedag was volledig uitverkocht en stond in het teken van Korea.
De tentoonstelling eindigde ook met een feestelijke noot. Het eindfeest was drukbezocht. Er was een Koreaanse BBQ georganiseerd en museumbezoek was gratis voor leden van de klankbordgroep en vereniging Arierang en hun familieleden. Ook de kimchi uit de tentoonstelling, gemaakt door Annejil Suk, werd uitgedeeld en opgegeten. 

Prinsen en Princessedag. Foto door Ruben van Vliet
Prinsen en Princessedag. Foto door Ruben van Vliet
Foto van het eindfeest, met Annejil Suk. Foto Ruben van Vliet
Foto van het eindfeest, met Annejil Suk. Foto Ruben van Vliet
© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer