Winnaars ontwerpwedstrijd bekend

Expositie in het Princessehof
Winnaars ontwerpwedstrijd bekend

De winnaars van de tweede ronde van de ontwerpwedstrijd, georganiseerd door Keramiekmuseum Princessehof, exposeren met eigen werk in het museum. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs lieten zich inspireren door een bezoek aan de tentoonstelling Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali. Daarna gingen zij zelf aan de slag. De winnende ontwerpen van Norah Pont, Devin Kruze, Rana Al Hamdo zijn nu te zien in het Princessehof.

Tijdens de wedstrijd kwamen er maar liefst 150 ontwerpen in 2D en 3D binnen van zeven verschillende scholen. De winnaars Norah Pont, Devin Kruze en Rana Al Hamdo wisten de jury te overtuigen met frisse, bijzondere en persoonlijke verhalen over heel diverse feesten. Hun werk werd door plateelschilders van Dijkstra Friese Kleiwaren Sneek uitgevoerd. De ontwerpen van Hinke Bouma, Eva Hooghiemstra, Nynke Stor, Norah van den Broek, Rianne Oostenveld, Brecht Knijnenburg, Anne van Aalst, Zoey Chompff, Merel Beers en Norah Sloterdijk zijn samen met de winnende ontwerpen te bewonderen in het museum.

Foto: Marieke Balk.
Foto: Marieke Balk.
Foto: Marieke Balk.
Foto: Marieke Balk.
Foto: Marieke Balk.
Foto: Marieke Balk.

Feest!
Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten onderzoekt het Princessehof in deze tentoonstelling hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie. In de tentoonstelling komen het kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, het studentenfeest, de verjaardag, een selamatan, de bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en Kerst aan bod. De verschillen tussen de vieringen zijn groot, maar eten en drinken spelen bijna altijd een belangrijke rol, en daarmee ook keramiek. Feest! bestaat uit twaalf installaties met keramiek uit eigen collectie én gekoesterde voorwerpen van feestvierders uit heel het land. In de tentoonstelling vertellen zij in audiofragmenten alles over hun viering en tradities. Zo ontstaat een rijk beeld van de feesten waarmee we belangrijke momenten markeren.


De tentoonstelling Feest! wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Stichting het Old Burger Weeshuis, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof, Stichting Zabawas en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis. Deze tentoonstelling is een samenwerking met het landelijke educatieproject Feest! Weet wat je viert, een initiatief van Museum Catharijneconvent. Deze tentoonstelling kwam inhoudelijk tot stand dankzij de hulp van velen.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.


Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

 

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer