Jelle Mastenbroek in Paleiszaal

Nieuwe muzikale installatie
Jelle Mastenbroek in Paleiszaal

Jelle Mastenbroek luistert paleiszaal Princessehof op

In Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is een nieuwe muzikale installatie te zien van ontwerper Jelle Mastenbroek (1988). Mastenbroek liet zich inspireren door de 18de -eeuwse pronkkasten van rijke Hollanders. Werp een euro in de sleuf en de munt rolt met muzikaal gerinkel over het ‘rooskleurige’ servies. Met de permanente toevoeging van het werk van Mastenbroek is de paleiszaal van het 18de -eeuwse stadspaleis opgeluisterd. Even snel komen kijken? Dat kan al vanaf €2,50 met het ‘voorproefje’, een speciaal entreebewijs dat onder andere toegang geeft tot de paleiszaal.

 

Jelle Mastenbroek maakte Over Rozen Gaan in opdracht van Keramiekmuseum Princessehof. Humor en engagement zijn belangrijke thema’s in het werk van Mastenbroek. Voor de nieuwe muzikale installatie liet de ontwerper zich inspireren door 18de-eeuwse pronkkasten vol porselein. Met Over Rozen Gaan transformeert Mastenbroek zo’n pronkkast in een statement over geld. Het chique Famille rose-porselein en de met zwart zaad bedekte kast verwijzen naar de groeiende economische ongelijkheid van vandaag de dag. Dit werk doet een poging deze ongelijkheid tijdelijk op te heffen: het leven van elke toeschouwer kan hier, net zoals het muntje, een moment ‘over rozen gaan’. Het werk is permanent te zien in de paleiszaal, op de begane grond van het Princessehof.

Dutch Design
Bezoekers kunnen bij het werk van Mastenbroek plaatsnemen in de nieuw gerealiseerde zithoek met designmeubelen. In de paleiszaal van het Princessehof staan stoeltjes uit de serie Smoke van Maarten Baas en meubelen van Marcel Wanders uit de serie Moooi New Antiques. Designliefhebbers halen hun hart op in Keramiekmuseum Princessehof. Naast de muzikale installatie van Mastenbroek en de designzithoek zijn er wisselende hedendaagse kunsttentoonstellingen te zien op de tweede verdieping van het museum. Met nu solo-exposities van Babs Haenen, Jennifer Tee en Jólan van der Wiel. Ook in de museumshop zijn regelmatig unieke items te koop van Dutch Design tot hippe woonaccessoires.

 

Verbouwing
De aanvulling in de paleiszaal is onderdeel van een bredere vernieuwingsslag van het nationale Keramiekmuseum. Deze zomer opende er twee permanente exposities over de beroemde bewoners van het Princessehof: Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau en graficus M.C. Escher. Eerder dit jaar werden ook de theesalon en de tuin aangepakt. Met nieuw behang in de stijl van de collectie en grote planten heeft de theesalon nu meer weg van een orangerie uit de tijd van Maria Louise. Daarmee heeft het entreegebied een meer paleiselijke uitstraling gekregen, passend bij de roemruchte historie van het Leeuwarder stadspaleis. Het voorproefje van €2,50 geeft toegang tot beide exposities en de paleiszaal met Mastenbroek en de designmeubelen. Een bezoek aan Keramiekmuseum Princessehof is veilig en verantwoord. Het museum is open en volgt de richtlijnen van het RIVM, online tickets zijn gemakkelijk te bestellen via de website van het museum. www.princessehof.nl


Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer