Ontwerpwedstrijd

Porseleinkoorts
Ontwerpwedstrijd

Van 2 maart tot en met 1 september 2024 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling Porseleinkoorts: het witte goud van Augustus de Sterke en Madame de Pompadour. De roerige ontstaansgeschiedenis van Europees porselein - het witte goud - bestaat uit een concurrentiestrijd vol intriges, spionage en drama. Twee vorstenhuizen ontketenen een rage die in korte tijd de Europese porseleinkunst tot grote hoogte stuwt en zelfs nu nog haar sporen nalaat. Het is een zinderend verhaal over het ontstaan van het Europese porselein, verteld door de twee iconische personen uit deze turbulente tijd.

Ontmoeting
Leerlingen ontmoeten Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de porseleinfabriek Sèvres in Frankrijk. En ze zien de bijzondere en bizarre porseleinen objecten die deze mensen lieten maken, zoals beesten van meer dan een meter hoog, gedecoreerd met goud, zoete pastelkleuren, exuberante schilderingen en opengewerkte kunststukken. Topstukken uit de wereldberoemde porseleincollecties van Dresden en Sèvres reizen speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst (en misschien wel voor het laatst) naar Nederland.

Aan de slag
Na het museumbezoek dagen we leerlingen uit verder op onderzoek te gaan en beeldend werk te maken, in aansluiting op wat ze hebben gezien in het museum, in de vorm van een ontwerpwedstrijd. Onze ontwerpwedstrijd vormt de kern van het onderwijsprogramma bij Porseleinkoorts. We dagen leerlingen uit als reactie op de verhalen in de tentoonstelling klassikaal of individueel een beeldende verwerking te maken in de vorm van een installatie of objecten van keramiek, binnen een ontwerpwedstrijd. Hun ontwerpen presenteren we in de vorm pop-up-presentaties in de speciale ruimte voor onderwijspresentaties, in afwisseling met onze ontwerpwedstrijdpresentaties van de tentoonstelling Sustainable Ceramics #1. Ook kunnen klassen als onderdeel van het onderwijsprogramma een (gratis) workshop/gastles in de klas krijgen, verzorgd door een museumdocent.

Gewoon én bijzonder
Hoofddoel van al onze onderwijsprogramma’s is om jongeren bewust te maken van hoe gewoon en tegelijk bijzonder keramiek is. Dagelijks gebruiken we kopjes, borden en schalen van keramiek, en vaak zonder het te beseffen halen we met keramiek de hele wereld in huis. Tentoonstelling en onderwijsprogramma bieden jongeren een verbreding en verdieping van hun blik op de wereld van makers van keramiek, geschiedenis en verbeeldingskracht, met ditmaal porselein in de hoofdrol. Bij het ontwikkelen van het programma betrekken we VO-docenten en -leerlingen, zodat het onderwerp zowel vanuit voor het onderwijs als voor leerlingen relevante perspectieven wordt uitgewerkt.

Onderwijsprogramma

Het programma rondom de ontwerpwedstrijd bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. museumbezoek*, onder leiding van een museumdocent
  2. gastles in de klas, verzorgd door een museumdocent
  3. verwerking in de klas: ontwerp uitvoeren, begeleid door de eigen docent

*een museumbezoek kan uiteraard ook los geboekt worden door klassen die niet meedoen aan de ontwerpwedstrijd


Keuze uit verschillende ontwerp-uitdagingen

In het onderwijsprogramma bieden we leerlingen verschillende uitdagingen aan waar ze hun eigen keuze uit kunnen maken, uitmondend in concrete uitdagingen voor een ontwerpwedstrijd. Voor alle categorieën geldt: geïnspireerd door de tentoonstelling Porseleinkoorts. In het voorjaar van 2024 wordt met een aantal proefscholen gewerkt aan de uitwerking van die concrete uitdagingen. Direct na de tests met een aantal klassen vermelden we die op deze plek op onze site.

Presentatie

Uit alle inzendingen worden door een jury van experts winnaars gekozen. Het werk van de winnaars wordt onderdeel van de tentoonstelling Porseleinkoorts, in de speciale presentatieruimte van de ontwerpwedstrijd. In twee rondes (voorjaar en najaar 2024) kunnen scholen meedoen, zodat zoveel mogelijk ontwerpen van leerlingen kans hebben op een ereplekje in het museum. Alle ontwerprondes krijgen een feestelijke onthulling, uiteraard voor de winnaars, maar ook voor hun klasgenoten, vrienden en familie. Wij voorzien de docent van de winnaars te zijner tijd van alle informatie hierover. 

 

Planning

In het schooljaar 2023-2024 is er één ontwerpronde bij deze tentoonstelling:

categorie

deadline inleveren

jurering

ontwerp op papier (2D)

woensdag 12 juni 2024

week 24 2024

overige categorieën

woensdag 26 juni 2024

week 26 2024

De onthulling van alle winnaars van deze ronde vindt plaats op woensdagmiddag 19 juli 2024 (week 28), om 15.00 uur.

 

Informatie over de verschillende ontwerpcategorieën

Na het bezoek van de proefklassen in maart 2024 vindt u hier de alle aanwijzingen over de verschillende ontwerpcategorieën.

 

Praktische informatie

Doelgroep

SO, VMBO, HAVO, VWO onder- en bovenbouw | MBO

Werkvorm

kijken, onderzoeken, tekenen, ontdekken, maken, vertellen, schrijven, presenteren

Leergebieden

beeldende vorming, kunst & cultuur, CKV, mens & maatschappij

Lengte bezoek

75 minuten, alleen in overleg 60 minuten. In combinatie met een programma in ons atelier verdubbelt de tijd.

Kosten per leerling 

Zie bij praktische informatie. De gastles bieden wij kostenloos aan.

De tentoonstelling Porseleinkoorts is te zien van 2 maart tot en met 1 september 2024. 

Het proces

Meer weten over het proces? Bekijk het filmpje hieronder van een eerdere ontwerpwedstrijd.

trailer
© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer