Henk Wolvers bewoont sinds 2016 een voormalige kleuterschool aan de voet van de H. Hartenkerk. En op deze plek geven hij en zijn vrouw een prachtig visitekaartje af van hun verfijnde smaak. Het gezelschap werd welkom geheten met koffie, thee en een heerlijke chocoladebol. Intussen vertelde Wolvers over zijn carrière, zijn eeuwige passie voor keramiek en dan met name voor porselein en zijn voortdurend zoeken naar nieuwe uitingen, technieken en glazuren. Het gezelschap proefde de passie bij de uitleg van de installatie van ragdunne porseleinen ‘raampjes’ en hun weerspiegeling in een in het Textielmuseum in Tilburg getuft tapijt. Ook wist de kunstenaar heel goed zijn werkwijze uit te leggen, door diverse kleuren witte porseleinaarde samen met contrasten toe te passen in meerdere uiterst dun uitgerolde porseleinlaagjes. Na het stookproces geeft de wand dan met lichtinval een heel levendig beeld. En wanneer je al meer dan 25 jaar vol vreugde zo vernieuwend en succesvol bezig kunt zijn in binnen- en buitenland, dan kan je spreken van een groot keramisch kunstenaar.
Intussen was de ‘noordelijke’ groep allerhartelijkst ontvangen door mevrouw Neeltje van der Ven. De bewonersgeschiedenis van het pand dat zij bewoond aan de Peperstraat gaat terug tot 1361. In dat jaar wordt Mechteld van Loet als eerste bewoonster genoemd. Neeltje en haar in 2014 overleden echtgenoot Clemens van der Ven hebben de naam Huizinghe ‘De Loet’ gekozen , vernoemd naar de eerste bewoonster. Clemens en Neeltje hebben in hun leven een internationaal gerenommeerde antiekzaak, gespecialiseerd in Aziatische kunst en met name porselein, weten op te bouwen. Hun kennis, liefde en kennelijk ook financiële mogelijkheden leidden er toe, dat dit avontuurlijke stel in een steeds grotere privé verzameling kon gaan wonen. En dat ging heel ver, zoals wij hebben kunnen ervaren tijdens onze rondgang door de diverse etages. Van spiegelkabinetje, Delftse tulpenvazen keuken, China bibliotheek tot kamers met Chinees exportporselein. En overal vonden wij opstellingen alsof wij op de TEFAF liepen, waarvan overigens Clemens van der Ven medeoprichter was. De prachtige inleidende woorden van Neeltje over hoe je door lef, weetgierigheid, doorzetting tot grootse prestaties kan komen heeft ons allen zeer bemoedigd en geïnspireerd.
Wij kunnen niets anders zeggen over deze bijzondere dag, dan dat deze heel erg geslaagd was. Wij danken Gesien en Carin en andere betrokkenen bij de organisatie voor deze prachtige excursiedag. En wij verheugen ons op een nieuwe traditie met een jaarlijkse weerkerend uitje.
Ger J.M. de Ree
(Concept)verslag ledenvergadering - maart 2018
Klik hier om het conceptverslag te downloaden.
Datum: 24 maart 2018
Tijd: 10.00 - 13.00 uur
Locatie: Vergaderzaal Keramiekmuseum Princessehof
Jaarverslagen Vrienden van het Princessehof
Jaarverslag 2017
Financiëel verslag 2017
Concept-Statutenwijziging
Klik hier om het concept van de Statutenwijziging te lezen.
Vormen uit vuur
Het bestuur van de Vriendenvereniging heeft enkele keren gesproken met het bestuur van de Vereniging voor Keramiek en Glas over mogelijkheden voor samenwerking. Uit dat overleg is de afspraak voortgekomen dat Vrienden van het Princessehof een jaar lang een abonnement kunnen nemen op Vormen uit Vuur, het blad van de andere vereniging. Per jaar worden 3 nummers uitgegeven, voor € 45,- per jaar. Een “proef”abonnement voor een jaar wordt u aangeboden voor € 35,-. Vormen uit Vuur is een prachtig tijdschrift, met o.a. artikelen over tentoonstellingen en interviews met kunstenaars. Het is een goede vervanging voor ons blad Keramika, waarvan wij de uitgave helaas hebben moeten beeindigen.