Zomeravondspektakel Maria Louise

hoogtepunt van de Nassauzomer
Zomeravondspektakel Maria Louise

Maria Louise was here

Videoprojecties en speciaal gecomponeerde muziek ingespeeld door het NNO

koop tickets

Deze zomer komt het rijke Nassauverleden van Leeuwarden tot leven. Het huidige koningshuis stamt in rechte lijn af van Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), prinses van Oranje-Nassau. Zij bestierde vanuit Leeuwarden al op jonge leeftijd de Noordelijke provincies als regentes-stadhouder en op latere leeftijd zelfs de gehele Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In Leeuwarden worden in de zomer van 2021 diverse culturele activiteiten georganiseerd onder de noemer de Nassauzomer. Hoogtepunt is Maria Louise was here, een zomeravondspektakel waar videoprojecties, speciaal gecomponeerde muziek en licht samenkomen in de tuin van haar voormalige stadspaleis, nu museum, het Princessehof. Op deze bijzondere manier wordt een ode gebracht aan een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Dat sluit perfect aan bij de Koninklijke verhaallijn van NBTC Holland Marketing, waarin een aantal powervrouwen van weleer in de spotlight worden gezet.

Door tragische omstandigheden werd Maria Louise al op 23-jarige leeftijd verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranjedynastie. Met deze sterke dame aan het roer groeide de invloed van het Friese hof. Op dit fundament werd het Nederlandse koningshuis gebouwd. De huidige Nederlandse koning, Willem-Alexander, stamt rechtstreeks van haar af. Ook staat ze aan de wieg van vrijwel alle Europese vorstenhuizen. In de zomer van 2021 zet Leeuwarden de schijnwerpers op zijn Nassauverleden, met grande dame Maria Louise als spil.

ML campagnebeeld
ML campagnebeeld

Zomeravonden in de paleistuin
Letterlijk en figuurlijk wordt het leven van Maria Louise uitgelicht op de achtergevels van haar voormalige stadspaleis het Princessehof, midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Maria Louise was here is een meeslepende en poëtische show met videoprojecties, begeleid door speciaal gecomponeerde muziek door Max Knigge, ingespeeld door het NNO en een sprookjesachtig uitgelichte tuin. Het zomeravondspektakel schetst een modern portret van Maria Louise van Hessen-Kassel, gemaakt door regisseur Jos van Kan en videokunstenaar Frouke ten Velden. Actrice Ariane Schluter, tweevoudig winnares van de prestigieuze Theo d'Or toneelprijs (2003, 2004), vertolkt Maria Louise. Voorafgaand de videoprojecties brengen muzikanten, dansers, woordkunstenaars of experts op geheel eigen wijze een ode aan de prinses.
Vanaf 8 juli t/m 28 augustus kunnen bezoekers elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 21.30 uur genieten van het bijzondere evenement in de paleistuin van het Princessehof. Een kaartje kost €5,- en is te verkrijgen via de website van het Princessehof. De kaartverkoop is op 8 juni gestart, snel reserveren wordt aangeraden. Het maximaal aantal bezoekers wordt steeds aangepast aan actuele versoepelingen en geldende coronamaatregelen.

Ode aan de prinses

Naast de zomeravonden in de paleistuin geeft het Princessehof door middel van een permanente tentoonstelling een intiem inkijkje in het leven van Maria Louise en het Friese hof. Bezoekers dwalen door de gangen van haar stadspaleis en gaan terug in de tijd tijdens een bezoek aan de barokke stijlkamer. Daarnaast biedt Leeuwarden deze zomer diverse stadswandelingen – met of zonder gids – die in het teken staan van de Nassaus. Deze voeren langs paleizen, Stadhouderlijke graven en het stadspark de Prinsentuin. Bovendien herinneren monumenten, gebouwen en straatnamen aan de relatie met het vorstenhuis. Dineren en logeren kan in de stad op een koninklijke locatie: Het Stadhouderlijk Hof, het voormalige woonpaleis van de Nassaus.

Meer informatie, programma en tijden:

www.princessehof.nl/marialouisewashere
www.visitleeuwarden.com/nassauzomer
www.friesland.nl/marialouise

Podcast en Koninklijke verhaallijn

Veel Nassauvrouwen hebben in de loop der eeuwen op eigen wijze invloed gehad op de ontwikkeling van Nederland. Soms wat meer op de achtergrond, soms heel erg aanwezig. Bijvoorbeeld als armoedebestrijder. Door het stimuleren van kunst en cultuur. Als stammoeder van vele Europese vorstenhuizen. Of als mode-influencer. De Koninklijke verhaallijn vertelt deze verhalen over de sterke, gedreven en invloedrijke vrouwen van het Huis Oranje, onder andere via www.holland.com/koninklijknederland en een reeks podcasts. Met eerder conservator van Keramiekmuseum Princessehof en Fries Museum Marlies Stoter met burgemeester Sybrand Buma De uitingen hebben als doel de lezer of luisteraar te inspireren en te verleiden om een bezoek aan de verschillende koninklijke locaties in ons land te brengen, waaronder die in Leeuwarden. Op die manier is het mogelijk om letterlijk in de voetsporen van deze Nassauvrouwen te treden. Andere steden die betrokken zijn bij de Koninklijke verhaallijn zijn Breda, Delft, Apeldoorn en Den Haag. Op die manier vertellen vijf steden samen één verhaal over de sporen die het Huis Oranje-Nassau door de eeuwen heen achterliet.

De Nassauzomer komt tot stand dankzij een samenwerking van gemeente Leeuwarden, Visit Leeuwarden, Visit Friesland, Keramiekmuseum & stadspaleis Princessehof en NBTC Holland Marketing.

‘Maria Louise was here’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Leeuwarden, het Noord-Nederlands Orkest, het Prins Bernard Cultuurfonds Fryslân, Stichting het Nieuwe Stads Weeshuis, St. Anthony Gasthuis Fonds, Boelstra Olivier Stichting, Herbert Duintjer Fonds, Ritske Boelema Gasthuis, Emmaplein Foundation, Leeuwarder Ondernemersfonds en de Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer