Studenten Friesland College

Expositie in het Princessehof
Studenten Friesland College

Studenten Friesland College exposeren eigen creaties in Keramiekmuseum Princessehof

Eerstejaars studenten van de opleiding Creatief Vakman van het Friesland College presenteren eigen werk in Keramiekmuseum Princessehof. De studenten lieten zich inspireren door een bezoek aan de tentoonstellingen Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali en Handle with Care. Zo maakte een aantal studenten werk op basis van het Mexicaanse dodenfeest Dia de los Muertos en produceerden andere studenten een prachtige diversiteit aan voorwerpen, van een kaasplankje tot een Japans masker en allerlei serviesgoed. De eindresultaten en foto’s van het maakproces zijn tot en met zondag 26 maart te zien in het Princessehof.

Onder leiding van keramiekdocent Anne-Nynke Hoekstra bezochten 24 studenten eind vorig jaar het Princessehof, als aftrap van een tien weken durende kennismaking met basisvaardigheden keramiek in het atelier van Lies Keramiek. Met ten minste een van die basistechnieken en inspiratie uit de tentoonstellingen werkten ze toe naar een eindopdracht. Het werk van Hilbert Haandrikman, Tein Betten, Marije van den Bos, Jasper Tjepkema, Damien Bezembinder, Nicole Remerij, Melle Heerlien, Judith Bijma, Bas Haijma, Dave Mulder, Dylan Wolters, Thijs Rienstra, Oetze Dijkhuizen, Lynde Winkel, Jacco Finnema, Jacco Blanken en Sylvana van Rijs is nu te bewonderen in het museum.

Studenten Friesland College presenteren hun werk. Foto: Marieke Balk.
Studenten Friesland College presenteren hun werk. Foto: Marieke Balk.
Studenten Friesland College presenteren hun werk. Foto: Marieke Balk.
Studenten Friesland College presenteren hun werk. Foto: Marieke Balk.

Feest!
Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten onderzoekt het Princessehof in deze tentoonstelling hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie. In de tentoonstelling komen het kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, het studentenfeest, de verjaardag, een selamatan, de bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en Kerst aan bod. De verschillen tussen de vieringen zijn groot, maar eten en drinken spelen bijna altijd een belangrijke rol, en daarmee ook keramiek. Feest! bestaat uit twaalf installaties met keramiek uit eigen collectie én gekoesterde voorwerpen van feestvierders uit heel het land. In de tentoonstelling vertellen zij in audiofragmenten alles over hun viering en tradities. Zo ontstaat een rijk beeld van de feesten waarmee we belangrijke momenten markeren.

Handle with Care
Deze tentoonstelling draait om de hand en gebaren - uitingen van intimiteit, mededogen, stilte, dwang, arbeid en feest. De universele rol van handen en vingers in het leven van mens en dier is in deze tentoonstelling gevangen in keramiek. Curator Dr. Wendy Gers selecteerde voor Handle with Care 37 werken rond dit thema. De tentoongestelde werken variëren van archeologische vondsten tot de nieuwste hedendaagse aanwinsten, bruiklenen van up-and-coming kunstenaars en parels uit het depot van het Princessehof. Een eclectische verzameling uit verschillende tijden en streken, waarin bekende en onbekende makers hun indrukken soms letterlijk in de klei hebben achtergelaten.


De tentoonstelling Feest! wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Stichting het Old Burger Weeshuis, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof, Stichting Zabawas en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis. Deze tentoonstelling is een samenwerking met het landelijke educatieproject Feest! Weet wat je viert, een initiatief van Museum Catharijneconvent. Deze tentoonstelling kwam inhoudelijk tot stand dankzij de hulp van velen.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.


Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer