Wereldwijd keramiek

Wereldwijd keramiek

Collectie

Verzamelaarsmuseum

De oorsprong van de collectie en het museum ligt bij de verzamelaar Nanne Ottema die in 1917 van de gemeente Leeuwarden de beschikking kreeg over het voormalige stadspaleis van prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, het huidige Princessehof. In de loop van de twintigste eeuw werden de collecties verder uitgebreid.

Vernieuwd museum

Op 2 december 2017 is het museum heropend na een lange verbouwing. Met gepaste trots presenteren we de nieuwe presentatie van de vaste collectie. De befaamde art nouveau verzameling heeft nu een welverdiende eigen zaal en onze topstukken zijn over de gehele eerste verdieping uitgelicht. Objectinformatie is te bekijken via iPads. 

Vandaag de dag beheert het museum circa 35.000 objecten. De nadruk ligt daarbij op Aziatische, Europese en moderne keramiek. Het museum heeft de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland onder zijn hoede en toont een rijk een veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau en art deco keramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China en een plastiek van Karel Appel.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer