Nieuwe conservator

Europese keramiek
Nieuwe conservator

Laura Smeets nieuwe conservator Europese keramiek

Laura Smeets is per 1 april 2021 de nieuwe conservator Europese keramiek van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Smeets is momenteel conservator kunstverzameling bij de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Met deze ervaren conservator versterkt het Princessehof zijn positie als nationaal keramiekmuseum. Laura Smeets treedt hiermee in de voetsporen van Karin Gaillard, die in de zomer van 2021 met pensioen gaat.

Laura Smeets
Laura Smeets

”Ik kijk er erg naar uit om in het Princessehof verwervingen te doen die de Collectie Nederland verrijken en tentoonstellingen te maken die relevant zijn voor Nederland, maar die ook internationale allure hebben. Zo wil ik de lijn voortzetten die is ingezet door mijn voorganger Karin Gaillard”, aldus Laura Smeets. Directeur Kris Callens is trots op de benoeming: ”Laura heeft aansprekende ideeën op het gebied van tentoonstellingen. Als conservator heeft ze haar sporen verdiend bij de Koninklijke Verzameling; een omgeving die wonderwel aansluit bij die van het Princessehof. Zij zal haar grote en internationale netwerk goed kunnen inzetten bij verwervingen voor onze waardevolle collectie en in ons tentoonstellingsprogramma. Met Laura aan boord kan het Princessehof zijn groeiende rol als nationaal zichtbare plek voor beeldende kunst ten volle waarmaken. Ik kijk erg uit naar de samenwerking.”

Laura Smeets

Laura Smeets studeerde Museumstudies aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij daarna ook docent was. Vanaf 2013 was zij betrokken bij de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag; vanaf 2015 als conservator kunstverzameling, waarin keramiek rijk vertegenwoordigd is. Zij gaf ook leiding aan de zomeropstellingen in Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen.

Keramiekmuseum Princessehof

Het Princessehof is het nationale keramiekmuseum en het enige rijksmuseum in Noord-Nederland, gevestigd in een 18de eeuws stadspaleis, tevens het geboortehuis van M.C. Escher. Het museum vertelt met zijn hoogstaande collectie actuele en relevante verhalen, van keizerlijk porselein uit China, prachtige art-nouveaukeramiek en Delfts Blauw tot werk van moderne en hedendaagse kunstenaars en ontwerpers.  De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China en een plastiek van Karel Appel. Naast de vaste presentatie Van Oost en West, maakt het museum wisselende spraakmakende tentoonstellingen zoals eerder Sexy Ceramics, In Motion en Gezonken Schatten.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer