Jessica Harrison

Painted Lady

In 2016 en 2017 presenteerde Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een spraakmakende tentoonstelling over erotiek: Sexy Ceramics. Een van de topstukken was Painted Lady (25) van Jessica Harrison. Speciaal voor het Princessehof heeft de bekende Britse kunstenares een beeldje van de Engelse fabrikant Royal Doulton voorzien van expliciete erotische tatoeages. De naakte dame van porselein was te zien in de peepshow. 

 

Jessica Harrison, Painted Lady (25), 2016, porselein.
Jessica Harrison, Painted Lady (25), 2016, porselein.

Jessica Harrison, Painted Lady (25), 2016, porselein. Foto: Ruben van Vliet

In de tentoonstelling Sexy Ceramics nemen klassieke Griekse vazen, verfijnd Aziatisch porselein en hedendaagse keramiek de kijker mee in de wereld van seks en verleiding. De tentoonstelling doorloopt de fases van het liefdesspel, van de eerste aanraking en voorzichtige hofmakerij tot expliciete seks. Er is aandacht voor verborgen symbolen, suggestieve vormen en expliciete objecten, maar ook voor de sensualiteit van het materiaal klei zelf.

Jessica Harrison
De Britse kunstenares Jessica Harrison (1982) studeerde af aan het Edinburgh College of Art. Ze werkt met een grote variëteit aan materiaal, van keramiek en marmer tot verf en digitale collages. Haar werk is onder andere te zien geweest in het Museum of Art and Design in New York, het Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh en La maison Rouge in Parijs.

Sexy Ceramics was van 27 augustus 2016 tot en met 9 juli 2017 te zien in Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Het Mondriaan Fonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woudsend Anno 1816, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum en Stichting het Old Burger Weeshuis. 

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer