KOREA

Poort naar een rijk verleden
KOREA

Topstukken uit Zuid-Korea gearriveerd in Nederland

Van 16 oktober 2021 tot en met 21 augustus 2022 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden. Hiervoor reizen talloze bruiklenen uit Zuid-Korea naar Nederland. De topstukken komen uit het National Museum of Korea in Seoul en zijn vanaf dit najaar voor het eerst in Nederland te zien. Vandaag kwamen de koeriers uit Zuid-Korea aan met de kisten gevuld met topstukken. Conservator Eline van den Berg heeft hier lang naar uitgekeken: ‘Eindelijk kan ik deze prachtige stukken met eigen ogen zien. Elk object op zichzelf vertelt iets meer over de rijke Koreaanse geschiedenis. Het uitpakken van de dozen met daarin de stukken alleen al is een feestje.’ 

Onder andere een 18de-eeuwse moon jar werd zorgvuldig uitgepakt. Bijzonder omdat deze maanvazen de Koreaanse esthetiek belichamen met een nadruk op natuurlijk vormen en spontaniteit. Tegenwoordig zijn de vazen nationale symbolen in Zuid-Korea.

De moon jar wordt uitgepakt en geïnspecteerd door Eline van den Berg, conservator Aziatische keramiek. Foto door Ruben van Vliet.
De moon jar wordt uitgepakt en geïnspecteerd door Eline van den Berg, conservator Aziatische keramiek. Foto door Ruben van Vliet.
De moon jar wordt uitgepakt en geïnspecteerd door Eline van den Berg, conservator Aziatische keramiek, en Yu-ee Sun, koerier van het NMK. Foto door Ruben van Vliet.
De moon jar wordt uitgepakt en geïnspecteerd door Eline van den Berg, conservator Aziatische keramiek, en Yu-ee Sun, koerier van het NMK. Foto door Ruben van Vliet.

60 jaar diplomatieke relaties

Het Princessehof heeft een langdurige samenwerking met het National Museum of Korea (NMK). In 2019 waren al bruiklenen te zien in de tentoonstelling Gezonken Schatten. Ook is een grote collectie Europees en Aziatisch keramiek van het Princessehof op dit moment in Seoul te zien. De Koreatentoonstelling wordt op 15 oktober officieel geopend door de ambassadeur van Zuid-Korea en de directeur van het NMK, die hiervoor speciaal naar Nederland zal afreizen. De tentoonstelling markeert een mooie aanleiding om het 60-jarig bestaan van diplomatieke relaties tussen Nederland en Zuid-Korea te vieren.

KOREA. Poort naar een rijk verleden. 

Tegenwoordig kennen we Korea van merken als Samsung en Kia, de ongekende populariteit van K-Pop zoals BTS, de Koreaanse keuken en de Oscarwinnende film Parasite. Keramiekmuseum Princessehof kijkt voorbij het clichébeeld en duikt in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land, aan de hand van thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen. Van kostbaar jadegroen celadon, puur wit porselein en eeuwenoud aardewerk tot muziekinstrumenten, filmbeelden en kostuums. Voor de grote Koreatentoonstelling komen ook stukken van Museum Volkenkunde in Leiden en Gugak National Center in Seoul naar het Princessehof. Voor meer informatie over de tentoonstelling zie www.princessehof.nl/Korea. Zaterdag 16 oktober opent de tentoonstelling met een feestelijke publieksopening, er zijn nog gratis kaarten beschikbaar via de website.

De moon jar wordt geplaatst in de vitrine, foto door Ruben van Vliet
De moon jar wordt geplaatst in de vitrine, foto door Ruben van Vliet

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie. Hee-Jeong Kim, conservator bij het NMK, draagt bij met een inleiding die een overzicht geeft van de Koreaanse geschiedenis en de rol die keramiek daarin heeft gespeeld. Conservator en inhoudelijke spil van de tentoonstelling Eline van den Berg licht aan de hand van de thema’s een selectie objecten toe die dieper ingaan op de verschillende aspecten van de Koreaanse cultuur. De publicatie verschijnt in het Nederlands en Engels en is verkrijgbaar in de museumwinkel.

Met dank aan de Ambassade van de Republiek Korea, het National Museum of Korea, het Gugak Centre, Museum Volkenkunde en Peter van Kinderen

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds (het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed), de Korea Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds en haar Fonds Angela E, Stichting Van Achterbergh - Domhof en de Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof 

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer