Handle with Care

toonaangevende keramiek
Handle with Care

Keramiekmuseum presenteert met Handle with Care toonaangevende keramiek

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden presenteert van 26 november 2022 t/m 29 oktober 2023 de nieuwe tentoonstelling Handle with Care. Deze expositie draait om de hand en om gebaren - uitingen van intimiteit, mededogen, stilte, dwang, arbeid en feest. De universele rol van handen en vingers in het leven van mens en dier is in deze tentoonstelling gevangen in keramiek. Curator Wendy Gers selecteerde voor Handle with Care 37 werken rond dit thema, variërend van archeologische vondsten tot de nieuwste hedendaagse aanwinsten, bruiklenen van up-and-coming kunstenaars en parels uit het depot van het Princessehof. Een eclectische verzameling uit verschillende tijden en streken, waarin bekende en onbekende makers hun indrukken soms letterlijk in de klei hebben achtergelaten.

Uitnodiging 
Op zaterdag 26 november wordt de tentoonstelling geopend in het Princessehof in Leeuwarden. Iedereen is welkom, reserveren is aangeraden (www.princessehof.nl/tickets).
Van 12.00 tot 16.00 uur is er een uitgebreid programma met toelichtingen van kunstenaars (o.a.
 Marie-Josée Comello, Pablo Ponce & Charlotte Mumm), rondleidingen door curator Wendy Gers en een bijzondere performance. Neha Kudchadkar, wiens werk Hand Job te zien is in de tentoonstelling, komt speciaal naar Nederland voor de expositie. Ze geeft op deze zaterdag een performance (om 12.30 & 14.30).

"
How does one accept self care and find moments of intimacy with oneself when the mind is numb and stifled with the happenings of the world? A bullet through a sister, the release of rapists, the hacking of the earth, the swallowing of the ocean, drowning of children. Could the greatest act of resistance be to be myself? To nurture, serve, decorate and love my being for being? Using the thumri as a starting point, I claim my ground and be." Aldus de kunstenaar over haar nieuwste performance. Kudchadkar is beeldend- en performancekunstenaar in Mumbai, India. Ze richtte daar Beej op, een kunstenaarscollectief voor performancekunst.

Cesar Millan en Hand Job
Onder de ge-exposeerde werken in Handle with Care bevindt zich Hand Job van Neha Kudchadkar, een soort ‘multitool’ voor de hand. Kudchadkar creëerde tien tengere instrumenten, elk voor een specifieke vinger, elk met een eigen functie. Om te strelen, te voeden, te bedienen en te koesteren. Dit is de eerste keer dat werk van Kudchadkar te zien is in Nederland, het Princessehof heeft haar werk Handjob en een ander werk, Thought Casts, aangekocht. Ook een recente aankoop van het Princessehof, een sculptuur van Sharon van Overmeiren (België), is voor het eerst in Handle with Care te zien. De hondenfluisteraar en televisiester Cesar Millan vormde – met zijn honden – de inspiratie voor dit werk, waarin Van Overmeiren de grens tussen mens en dier opzoekt. Met de ene hand maakt de figuur een zegenend gebaar, met de andere lijkt hij iets aan te bieden.

Sharon van Overmeiren, Cesar Millan, 2019, collectie Keramiekmuseum Princessehof
Sharon van Overmeiren, Cesar Millan, 2019, collectie Keramiekmuseum Princessehof
Neha Kudchadkar, India, Hand Job, 2018, collectie Keramiekmuseum Princessehof
Neha Kudchadkar, India, Hand Job, 2018, collectie Keramiekmuseum Princessehof

Wereldwijd keramiek
Het leeuwendeel van de gepresenteerde werken komt uit de collectie van Keramiekmuseum Princessehof, maar er zijn ook stukken bij uit de collectie van het Fries Museum, Fries Verzetsmuseum en een bruikleen van Boijmans van Beuningen. Handle with Care laat werk zien van niet- geïdentificeerde kunstenaars uit China, Peru, Suriname, Nigeria, Dagestan, Turkije en Nederland. Daarnaast is er werk te zien van onder anderen Rob Birza, Johan Creten, Marie-Josée Comello, Daniël De Bruin, Bing & Grøndahl, Satoru Hoshino, Bastienne Kramer, Neha Kudchadkar, Hanna Mobach, Charlotte Mumm, Pablo Ponce, Rosenthal & co, Akio Takamori, Studio Tjep, Simone van Bakel, Hans van der Ham, Hans van Houwelingen, Couzijn van Leeuwen, Sharon van Overmeiren, Anton Reijnders, Irene Vonck, Pauline Wiertz en Betty Woodman.

Nationaal Keramiekmuseum
Het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft zich de laatste jaren tot toonaangevend museum op het terrein van hedendaagse keramiek ontwikkeld. Met als hoogtepunten de grote tentoonstellingen Human After All (2020/21) en In Motion (2017). Op de tweede verdieping van het museum staat hedendaagse kunst en actueel design centraal, met vier tot vijf solopresentaties per jaar, zoals de afgelopen jaren van Jennifer Tee, Babs Haenen, Meekyoung Shin, Morten Løbner Espersen, Humade en Yoon Seok-Hyeon. Momenteel is er nog een solotentoonstelling te zien van Alexandra Engelfriet (t/m 9 april 2023). Het museum ontwikkelt zijn collectie actief, ook als inspiratiebron voor nieuwe generaties ontwerpers en kunstenaars. De komende jaren gaat curator Wendy Gers bezig met een tentoonstellingsprogrammering en bijbehorende publicatie rondom duurzame keramiek.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer