Onderwijs op maat voor het MBO

Onderwijs op maat voor het MBO

Middelbaar beroepsonderwijs

Maatwerk is hét sleutelwoord bij alles wat we als museum doen voor mbo-studenten. Zowel bij de vaste collectie als bij tijdelijke tentoonstellingen maken we programma’s op maat, in samenspraak met docenten. Heeft u vragen over een maatprogramma voor uw mbo-studenten? Neem dan contact op met Inge Hekman, i.hekman@princessehof.nl

Ontwerpwedstrijd

MBO studenten nodigen we uit om mee te doen aan onze ontwerpwedstrijdenInhoud, planning en voorwaarden zijn gelijk aan die van het voortgezet onderwijs. Lees per tentoonstelling alles daarover op Ontwerpwedstrijd Sustainable Ceramics #1 of Ontwerpwedstrijd Porseleinkoorts.

Maatwerk, een aantal voorbeelden

Schervend goed - rok en top

Het jaarlijks terugkerende project ‘Schervend goed’ van fashion-studenten van Firda. Geïnspireerd door de vaste collectie ontwerpen eerstejaars studenten een rok en een top, na een bezoek aan het museum, een workshop in ons atelier en een gastles op school door een museumdocent, afgesloten met een feestelijke presentatie bij de oorspronkelijke inspiratiebron. 

Editie 2023-2024
In november 2023 brachten eerstejaars fashion-studenten van Firda een inspiratiebezoek aan de vaste collectie van Keramiekmuseum Princessehof. Direct na het bezoek startte voor hen een periode waarin gewerkt werd aan een ontwerp voor een rok en een top, van moodbord tot compleet uitgevoerd en draagbaar ontwerp. Vrijdag 22 maart was de feestelijke presentatie van alle kledingstukken, in het bijzijn van trotse docenten, familie en vrienden. Dat vierden we met koffie, thee en wat lekkers, en uiteraard met een rondleiding langs de stukken. Alle studenten presenteerden hun ontwerpen in het museum, bij het voorwerp waar ze door gefascineerd waren. Een prachtig samenvallen van inspiratie en presentatie!
Fotografie: Marieke Balk

Over de top

Tot en met woensdag 7 februari 2024 presenteren we vol trots een selectie van het studentenwerk van nog zo’n mooi project in onze onderwijsexpositieruimte op de begane grond van het museum.
Vijfenzeventig eerstejaars fashion-studenten van het Alfa-college uit Groningen doken tijdens een inspirerende rondleiding in de vaste collectie van het museum. Zij kregen de opdracht om één favoriet keramisch voorwerp als uitgangspunt te nemen voor het ontwerpen van een top. Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in de mode-industrie. De opdracht was dan ook om met restmaterialen te werken, onder andere van oude kleding en lappen van Goud Goed in Groningen. Naast onderzoek in de vorm van moodboards en schetsen zijn van drie studenten de uitgewerkte kledingstukken op pop te zien.

Ontwerpwedstrijd Feest!

Eerstejaars studenten van de opleiding Creatief Vakman van het Friesland College presenteerden eigen werk in Keramiekmuseum Princessehof. De studenten lieten zich inspireren door een bezoek aan de tentoonstellingen Feest! Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali en Handle with Care. Zo maakte een aantal studenten werk op basis van het Mexicaanse dodenfeest Dia de los Muertos en produceerden andere studenten een prachtige diversiteit aan voorwerpen, van een kaasplankje tot een Japans masker en allerlei serviesgoed. De eindresultaten en foto’s van het maakproces waren tot en met zondag 19 maart 2023 te zien in het Princessehof.
Fotografie: Marieke Balk.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer