Artistiek voorprogramma

Maria Louise was here
Artistiek voorprogramma

Artistiek voorprogramma

Maria Louise was here met lokale makers

koop tickets

Kom deze zomer in de paleistuin van het Princessehof genieten van dansers, muzikanten en colleges door experts. Bij het zomeravondspektakel Maria Louise was here hebben lokale makers een prikkelend voorprogramma samengesteld. Vanaf 16 juli t/m 28 augustus geeft elke vrijdag en zaterdag een koppel, bestaande uit artiesten met een totaal andere discipline, een optreden voorafgaand aan het zomeravondspektakel. Ze reageren met onder meer dans, muziek en woordkunst op verschillende thema’s rond Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau. Tickets zijn €5,- en verkrijgbaar via www.princessehof.nl/marialouisewashere. Er zijn nog maar een beperkt aantal tickets verkrijgbaar, dus geïnteresseerden worden aangeraden snel te reserveren.

Een ode aan de prinses door lokale artiesten
Keramiekmuseum Princessehof nodigde Dichter bij Leeuwarden en Koen Haringa van Mooiedingenmakers uit om een artistiek voorprogramma te ontwikkelen. Het resultaat is elke vrijdag- en zaterdagavond te zien voor aanvang van het zomeravondspektakel. Theatermaker Celine Wierda (SELF. Collective) en dichter Sannemaj Betten brengen op 24, 30 en 31 juli een stuk over Maria Louise’s rol als vrouw in een mannenwereld. Muzikant Wiebe Kaspers (WIEBE) en dichter/schrijver Marijke Huisman gooien het over een andere boeg en belichten op 23 juli en 6 & 13 augustus de prinses voorliefde voor tuinieren. Andere bijdragen zijn er van choreograaf/danser Mirjam van Duin en muzikant/producer Jochem Knoef (Onna Limb) (7, 14, 20 en 21 augustus) en de muzikanten Martijn Antonides (SSTO) en Patrick Ricao (16 & 17 juli, 27 & 28 augustus)

Korte colleges door een expert
Liever meer weten over de historie van de prinses? Elke donderdag geeft een expert een minicollege over verschillende aspecten uit het leven van Maria Louise. Met op 15 en 22 juli oranje-kenner Bearn Bilker en op 29 juli en 5 augustus de nieuwe conservator Europees keramiek van het Princessehof Laura Smeets. Ook de maker van de videoprojecties, Frouke ten Velden, geeft op 12 augustus een intiem inkijkje in hoe zij het proces heeft ervaren.

Publiek bij zomeravondspektakel Maria Louise was here. Foto door Ruben van Vliet
Publiek bij zomeravondspektakel Maria Louise was here. Foto door Ruben van Vliet

Elke donderdag-, vrijdag en zaterdagavond is Maria Louise was here te zien in de tuin van het Princessehof. Maria Louise was here is een zomeravondspektakel waar videoprojecties, speciaal gecomponeerde muziek en licht samenkomen in de tuin van het voormalige stadspaleis, nu museum, het Princessehof. De son et lumiere is van de hand van regisseur Jos van Kan en mediakunstenaar Frouke ten Velden. Componist Max Knigge schreef speciaal een muziekstuk, dat is ingespeeld door het Noord-Nederlands Orkest (NNO).  Centraal staat het leven van Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), een vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Het voorprogramma wisselt elke week. Een volledig overzicht is, net als de kaartverkoop, te vinden op de website van het Princessehof: princessehof.nl.

‘Maria Louise was here’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Leeuwarden, het Noord-Nederlands Orkest, het Prins Bernard Cultuurfonds Fryslân, Stichting het Nieuwe Stads Weeshuis, St. Anthony Gasthuis Fonds, Boelstra Olivier Stichting, Herbert Duintjer Fonds, Ritske Boelema Gasthuis, Emmaplein Foundation, Leeuwarder Ondernemersfonds en de Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer