Juree Kim

nieuw werk in residentie
Juree Kim

Juree Kim maakt nieuw werk voor Koreatentoonstelling

KOREA. Poort naar een rijk verleden

Vanaf 16 oktober presenteert Keramiekmuseum Princessehof een grootschalige tentoonstelling over Korea. Naast de historische topstukken wordt ook spraakmakend werk van hedendaagse Zuid-Koreaanse kunstenaars gepresenteerd. Waaronder een nieuw werk van Juree Kim (1980). De Zuid-Koreaanse kunstenaar exposeerde eerder in het Victoria & Albert in Londen, waar haar werk nu deel uitmaakt van de V&A collectie. Juree Kim is t/m 10 oktober in residentie bij keramisten Paulien Ploeger en Her Comis in St. Jacobiparochie, Friesland. Daar maakt ze een van klei gemaakte sculptuur. De ‘maquette’ van een traditioneel Koreaans gebouw wordt in de expositie in water gezet. Het water tast gedurende de tentoonstelling de klei aan, waardoor het werk langzaam vergaat. Dit proces staat symbool voor het vergaan van tijd en tradities in de Koreaanse samenleving. KOREA. Poort naar een rijk verleden is van 16 oktober 2021 t/m 22 augustus 2022 te zien in het Princessehof in Leeuwarden.

Timelapse

In de grote Koreatentoonstelling zijn sculpturen en installaties te zien van drie hedendaagse Zuid-Koreaanse kunstenaars, gecureerd door Tanya Rumpff. In de Translated Vase van Yee Sookyung (1963), aangekocht door het Princessehof, zijn scherven van kapot gegooide werken van hedendaagse keramiekmeesters aan elkaar gelijmd met goudlak volgens de Japanse kintsugi-methode. De installatie Swing Jam van Kyung-Jin Cho (1987) zorgt voor een meditatieve totaalervaring dankzij een bal die tussen aardewerken potten zweeft en ze zachtjes aantikt. Kyung-Jin maakte dit werk naar aanleiding van een aardbeving die Korea in 2016 trof.

Op de tweede verdieping van het museum opent gelijktijdig een designtentoonstelling van Yoon Seok-hyeon (Zuid-Korea, 1992). Ook kunstenaar Meekyoung Shin (Zuid-Korea, 1967) laat vanaf 27 november werk zien in een nieuwe EKWC@Princessehof-tentoonstelling.

KOREA. Poort naar een rijk verleden
Tegenwoordig kennen we Korea van merken als Samsung en Kia, de ongekende populariteit van K-Pop zoals BTS, de Koreaanse keuken en de Oscarwinnende film Parasite. Keramiekmuseum Princessehof kijkt voorbij het clichébeeld en duikt in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land, aan de hand van thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen. Topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul komen voor het eerst naar Nederland. In de tentoonstelling, samengesteld door conservator Eline van den Berg, is betoverend celadon uit de Goryeo dynastie en een moon jar uit de Joseon periode te zien, aangevuld met muziekinstrumenten en kostuums van het Gugak Centre in Seoul en Museum Volkenkunde in Leiden. Duik in de cultuurgeschiedenis van dit bijzondere land, aan de hand van de keramiek die in Korea zo verweven is met de tradities.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer