PAN Amsterdam

PAN Amsterdam

Keramiekmuseum Princessehof neemt deel aan PAN Amsterdam

Van 20 tot en met 27 november neemt Keramiekmuseum Princessehof deel aan PAN Amsterdam, de beurs voor kunst, antiek en design in RAI Amsterdam. Het Princessehof presenteert daar onder andere de gloednieuwe uitgave Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof, waarin unieke gerechten van top-koks geserveerd worden op serviesgoed uit de collectie van het museum. Daarnaast biedt het Princessehof op de beurs een uitgebreid programma met lezingen en een tasting op 22 november. Kaarten zijn verkrijgbaar via pan.nl

Programma
Op dinsdag 22 november zijn er speciale activiteiten rondom het Princessehof op PAN Podium. Van 15.00-15.45 uur vertelt conservator Wendy Gers over duurzame keramiek. Hoe ziet duurzaamheid eruit binnen de keramiek? En wat is de toekomst van dit medium met zijn grote impact op het milieu? De lezing is in het Engels. Van 16.00-16.45 uur neemt Karin Gaillard, voormalig conservator en bedenker van Kunst en Koken, je mee in ‘the making of’ van het kookboek. Wie nieuwsgierig is geworden kan van 17.00-17.45 uur genieten van een culinaire proeverij.

Kookboek
Kookboek
Kookboek
Kookboek

Kookboek
In het onlangs verschenen kookboek worden museale borden, schotels en kommen voor het eerst weer gebruikt waar ze ooit voor bedoeld waren: het opdienen van fraaie gerechten. Voor het boek zijn 45 voorwerpen uit de collectie van het Princessehof geselecteerd, afkomstig uit Azië, het Midden-Oosten en Europa en daterend van de 9de eeuw tot nu. De recepten zijn speciaal bij de museumcollectie bedacht door (inter)nationaal bekende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies, waaronder Yotam Ottolenghi, Claudia Roden, Vanja van der Leeden, Dick Soek en Cees Holtkamp. Met hun kostelijke gerechten hebben zij niet alleen de smaken van Oost en West met elkaar verbonden, maar ook de museumstukken uit deze culturen weer tot leven gebracht. Kunst en Koken biedt een diversiteit aan gerechten, van soepen en salades tot vlees, vis en vegan, van voorafjes tot taart, koekjes en desserts. Het ruim 400 pagina’s tellende kookboek is te koop tijdens PAN Amsterdam bij stand 107, en is tevens verkrijgbaar in de museumwinkel en webshop van het Princessehof. Tot 1 december geldt bovendien een speciale aanbieding: wie Vriend wordt van het museum à € 37,50 per jaar ontvangt het kookboek t.w.v. € 49,95 als welkomstcadeau.

Keramiekmuseum Princessehof
Keramiekmuseum Princessehof werd in 1917 opgericht door de Leeuwarder notaris Nanne Ottema, onder meer om er zijn keramiekverzameling tentoon te stellen. Omwille van de internationale faam van de collectie is het een nationaal museum. Het Princessehof is ondergebracht in het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, voormoeder van het Nederlandse en alle andere Europese vorstenhuizen. Het museum ontsluit het gebouw en de collectie voor de hele samenleving. De collectie bestaat uit zo’n 35.000 objecten, met de nadruk op Aziatische, Europese en moderne keramiek. Zo bezit het museum de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau en art deco keramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China en een plastiek van Karel Appel. Het museum ontwikkelt zijn collectie actief, ook als inspiratiebron voor nieuwe generaties ontwerpers en kunstenaars. Het Princessehof wil een podium zijn voor de ontwikkeling van keramiek als zelfstandige discipline in de beeldende kunst en ervoor zorgen dat deze ontwikkelingen goed vertegenwoordigd worden in de Collectie Nederland.

Keramiekmuseum Princessehof
Keramiekmuseum Princessehof
PAN
PAN

PAN Amsterdam
PAN Amsterdam is in 1987 door zes vooraanstaande Nederlandse kunstliefhebbers opgericht. Al 35 jaar tonen meer dan honderd kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders hun beste stukken op het gebied van kunst, antiek en design. Deze beursdeelnemers staan garant voor een veelzijdig, hoogwaardig en internationaal kunstaanbod, dat 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat en jaarlijks door zo’n 35.000 kunstkopers en -liefhebbers wordt bezocht. Een team van tachtig onafhankelijke keurmeesters tekent voor de kwaliteit van het aanbod. De 35e editie van PAN Amsterdam vindt plaats van 20 tot en met 27 november in RAI Amsterdam, waar ervaren oudgedienden en enthousiaste nieuwkomers een breed en gevarieerd kunstaanbod tonen.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer