Kevers

Kevers aan de wand

Het project SCHWARM bestaat uit wandvazen in de vorm van drieënzestig verschillende kevers in geglazuurd porselein, elke kever ongeveer 30 cm hoog en 13 cm breed. In de collectie van de Vrienden van het Princessehof bevinden zich zesendertig exemplaren. Hier zijn twee versies van de Oryctes nasicornis (neushoornkever) en de Lucanus cervus (vliegend hert) afgebeeld. De  neushoornkevers hebben respectievelijk een iriserend zwart glazuur en een rood oxiderendantraciet glazuur, de vliegende herten naast -het iriserende zwarte glazuur een groen oxiderend bronzen glazuur.

Het Duitse kunstenaarsduo RaR bestaat uit Beate Reinheimer (1943) en Ulrike Rehm (1976). Beate Reinheimer studeert vanaf 1969 aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Daar zal ze uiteindelijk ook zelf meer dan tweeëntwintig jaar werken als docent keramische vormgeving. Ze is bekend van de serviezen Weidmannsheil - Waldeslust und Waldesfrust, waarin ze met een knipoog haar grote kennis van Duitse zoutglazuren combineert met maatschappelijke kritiek op de jacht. In 2009 heeft ze een solotentoonstelling in het Princessehof.

Het project SCHWARM is aanvankelijk een glazuuropdracht van docent Reinheimer aan haar leerling Rehm (die in 2011 afstudeert aan het Sandberg Instituut): de natuur als opdrachtgever. Ze werken tijdens de opdracht echter steeds hechter samen. Samen maken ze twaalf mallen in de vorm van uitvergrote natuurgetrouwe kevers. Na het vormen en bakken van het porselein brengen ze glazuren in verschillende technieken en kleuren aan. De kleuren komen niet uit de natuur, maar uit hun fantasie. Ze geven elke vaas de Latijnse naam van de kever. Het duo zoekt die spanning tussen natuur en cultuur, en de verwarring die daardoor bij de toeschouwer ontstaat, bewust op.

Design producer Thomas Eyck ontdekt het werk en neemt SCHWARM in 2011 in productie. Het wordt meteen gepresenteerd tijdens de Salone del Mobile, de designbeurs in Milaan, en is een internationaal succes. In november van dat jaar worden alle drieënzestig kevers in het Princessehof getoond, een indrukwekkend en verbazend geheel.

RaR Schwarm, 2010-2011, porselein, h. 30-35 cm
RaR Schwarm, 2010-2011, porselein, h. 30-35 cm

RaR Schwarm, 2010-2011, porselein, h. 30-35 cm
Klik op de afbeelding om te vergroten.


Bij elkaar gehangen aan de wand zijn zowel de natuurlijke details van de kevers als de kleurenpracht van de glazuurontwerpen te bewonderen. Ze verwijzen naar natuurhistorische verzamelingen van de Wunderkammer, de voorlopers van het fenomeen museum. Daarin zijn  kunstvoorwerpen en exotische voorwerpen uit andere culturen evenwaardig, en gaan, net als in SCHWARM, verwondering en wetenschappelijke kennis hand in hand.

Thomas Eyck

Thomas Eyck is sinds 2007 onder de naam t.e. actief als uitgever en distributeur van karakteristieke en exclusieve hedendaagse vormgevingsproducten. Steeds werkt hij samen met ontwerpers die hij uitkiest op basis van hun ‘signatuur’, de zorgvuldige eenheid van materiaal, techniek en ontwerpproces. De t.e.-collectie ontwikkelt zich via een of twee jaarlijkse opdrachten. Vaak wordt een ontwerper door Thomas Eyck in contact gebracht met een ambachtelijke maker, waaruit voor beide nieuwe kansen ontstaan. In gezamenlijkheid ontstaan gelimiteerde series. In de collectie bevinden zich ontwerpen van glas, metaal, leder en vlas.

 

Kris Callens, directeur van Keramiekmuseum Princessehof  en het Fries Museum

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer