Inbraak

Keramiekmuseum
Inbraak

Inbraak bij Keramiekmuseum Princessehof

in tentoonstelling 'Feest!'

In Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. Bij de inbraak zijn voor zover nu bekend elf voorwerpen meegenomen, waarvan er zeven sneuvelden tijdens de vlucht naar buiten. Vier stukken zijn verdwenen. De politie doet momenteel onderzoek en is op zoek naar getuigen. Het museum houdt deze week zijn deuren gesloten in verband met het politieonderzoek en verdere maatregelen. Het Princessehof hoopt 21 februari weer open te gaan.

De inbraak vond plaats in de tentoonstelling Feest! op de begane grond van het museum. De daders leken specifieke kennis te hebben en gericht te hebben toegeslagen. De voorwerpen maakten deel uit van een installatie met Chinees keramiek. 
De inbraak volgt op een eerder onsuccesvolle poging op woensdag 1 februari. Naar aanleiding daarvan heeft het museum met de veiligheidspartijen en de politie het toezicht en de procedures verscherpt en is zeer alert geweest op afwijkend gedrag. Kort na de melding in de nacht van zondag op maandag was de politie gelijk ter plaatse. De dader of daders zijn nog voortvluchtig.

Keizerlijk porselein

Het Princessehof is het nationale keramiekmuseum en het enige rijksmuseum in Noord-Nederland, gevestigd in een 18de eeuws stadspaleis, tevens het geboortehuis van M.C. Escher. Het museum vertelt met zijn hoogstaande collectie actuele en relevante verhalen, van keizerlijk porselein uit China, prachtige art-nouveau keramiek en Delfts Blauw tot werk van moderne en hedendaagse kunstenaars en ontwerpers.  De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China, de Japanse Kakiemon beelden en de collectie Nederlandse art nouveau. Naast de vaste presentatie Van Oost en West maakt het museum wisselende spraakmakende tentoonstellingen zoals eerder Made in Holland, In Motion, Gezonken Schatten en de huidige tentoonstelling Feest!. Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten onderzoekt het Princessehof in deze tentoonstelling hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie. In de tentoonstelling komen het kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, het studentenfeest, de verjaardag, een selamatan, de bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en Kerst aan bod.

Over het museum

Over het museum

Escher's geboortehuis en Oranje-Nassau stadspaleis

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer