Maria Louise was here

Licht- en geluidsspektakel
15 september t/m 5 november 2022
Maria Louise was here

Maria Louise was here

15 september t/m 5 november 2022

  English                 Deutsch

Vanaf 15 september t/m 5 november 2022 presenteert het Princessehof opnieuw het licht- en geluidsspektakel Maria Louise was here. Bezoekers schuiven acht weekenden lang, iedere donderdag, vrijdag en zaterdag, om 20.00u aan in de paleistuin voor een poëtische Son et lumière. Videoprojecties en een meeslepende audioervaring komen samen in een prachtig uitgelichte paleistuin midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Loop gerust vanaf 19.30u binnen in de tuin, of reserveer online een gratis plekje via onze ticketpagina.

Maria Louise was here is nog te zien op donderdag 27 oktober, vrijdag 28 oktober, zaterdag 29 oktober, donderdag 3 november, vrijdag 4 november, zaterdag 5 november. De inloop start om 19.30u, de voorstelling begint om 20.00u. Een plekje reserveren kan door de gewenste bezoekdatum te selecteren op de ticketpagina.

Maria Louise was here, foto door Ruben van Vliet
Maria Louise was here, foto door Ruben van Vliet
Maria Louise was here, foto door Ruben van Vliet
Maria Louise was here, foto door Ruben van Vliet

Son et lumière
Het licht- en geluidsspektakel in de tuin van het Princessehof omvat videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk en bijzondere belichting van de tuin. Maria Louise was here schetst een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige Koning. Theatermaker Jos van Kan regisseerde het stuk. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden gaf hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de architectuur van het Princessehof. Maria Louise wordt vertolkt door actrice Ariane Schluter.

Samenwerking NNO

Speciaal voor de voorstelling componeerde Max Knigge een muziekstuk dat is uitgevoerd en opgenomen door het Noord-Nederlands Orkest. De compositie is speciaal geschreven zodat 29 musici van het NNO de muziek konden opnemen binnen de toen geldende coronaregels. Het stuk wordt als meeslepende audioervaring gepresenteerd in de tuin, met geluidsontwerp van Remko Smids.

Maria Louise was here, foto door Ruben van Vliet
Maria Louise was here, foto door Ruben van Vliet

‘Maria Louise was here’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Leeuwarden, het Noord-Nederlands Orkest, het Prins Bernard Cultuurfonds Fryslân, Stichting het Nieuwe Stads Weeshuis, St. Anthony Gasthuis Fonds, Boelstra Olivier Stichting, Herbert Duintjer Fonds, Ritske Boelema Gasthuis, Emmaplein Foundation, Leeuwarder Ondernemersfonds en de Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof

 

Uitvoerenden en makers
Ariane Schluter, actrice
Noord Nederlands Orkest o.l.v. dirigent Hans Leenders
Concept en regie: Jos van Kan
Videokunst: Frouke ten Velden
Compositie muziek: Max Knigge
Belichting: Koos de Vries
Conservator: Marlies Stoter
Technische productie en geluidsontwerp: Remko Smids
Projectleider: Jojanneke Braam (2021) en Monica Gijsen (2022)
Kap en grime: Arjen van der Grijn
Uitvoering kostuum: Nationaal Theater, Den Haag
Artistiek leider Noord Nederlands Orkest: Marcel Mandos
Idee en opdracht: Keramiekmuseum Princessehof, Femke Haijtema

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer