Maria Louise was here

Son et lumière
9 juli t/m 28 augustus 2021
Maria Louise was here

Maria Louise was here

9 juli t/m 28 augustus 2021

English | Deutsch

Het Princessehof presenteerde 9 juli t/m 28 augustus Maria Louise was here. Bezoekers schoven acht weekenden lang, drie keer per week, ’s avonds laat aan in de paleistuin voor een poëtische Son et lumière. Videoprojecties en een meeslepende audioervaring kwamen samen in een prachtig uitgelichte paleistuin. Het was een coronaproof openluchtevenement midden in de historische binnenstad van Leeuwarden.

Vanaf 15 juli werd het zomerspektakel ook omlijst met een artistiek voorprogramma van lokale makers, georganiseerd door o.a. Dichter Bij Leeuwarden en Mooiedingenmakers. Koppels uit verschillende disciplines lieten zich inspireren door de verhaallijnen in Maria Louise was here en gaven een reactie in muziek, dans en woordkunst.

maria louise was here
projecties1

Programma in augustus:
21.00: hekken open
21.30: start voorprogramma
22.00: start videoprojectie Maria Louise was here
22.30: einde evenement

Son et lumière
Het zomeravondspektakel in de tuin van het Princessehof omvatte videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk, bijzondere belichting van de tuin en een prikkelend randprogramma. Maria Louise was here schetste een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige Koning. Theatermaker Jos van Kan had de regie. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden gaf hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik werdgemaakt van de architectuur van het Princessehof. Maria Louise werd vertolkt door actrice Ariane Schluter.

Projecties

Voorprogramma
Muziek, dans en experts
Afgelopen zomer kon je in de paleistuin van het Princessehof genieten van dansers, muzikanten en colleges door experts. In samenwerking met Dichter bij Leeuwarden en Koen Haringa (Mooiedingenmakers) werd er een prikkelend voorprogramma samengesteld. Van16 juli t/m 28 augustus gaf iedere vrijdag en zaterdag een koppel, bestaande uit twee artiesten van een totaal andere discipline, een optreden voorafgaand aan het zomeravondspektakel. Ze reageerden met onder meer dans, muziek en woordkunst op verschillende thema’s rond Maria Louise, prinses van Oranje-Nassau. Elke donderdag gaf een expert een minicollege over verschillende aspecten uit het leven van Maria Louise. 

Speciaal voor de voorstelling componeerde Max Knigge een muziekstuk dat is uitgevoerd en opgenomen door het Noord-Nederlands Orkest. De compositie is speciaal geschreven zodat 29 musici van het NNO de muziek konden opnemen binnen de toen geldende coronaregels. Het stuk werd als meeslepende audioervaring gepresenteerd in de tuin, met geluidsontwerp van Remko Smids.

'Maria Louise was here' is onderdeel van de Nassauzomer, een samenwerking tussen de Gemeente Leeuwarden, Merk Fryslan, het Princessehof en NBTC. In de zomervakantie van 2021 zet Leeuwarden de schijnwerper op zijn Nassauverleden met uiteenlopende culturele activiteiten rond het thema ‘Maria Louise en de Nassaus.’

‘Maria Louise was here’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Leeuwarden, het Noord-Nederlands Orkest, het Prins Bernard Cultuurfonds Fryslân, Stichting het Nieuwe Stads Weeshuis, St. Anthony Gasthuis Fonds, Boelstra Olivier Stichting, Herbert Duintjer Fonds, Ritske Boelema Gasthuis, Emmaplein Foundation, Leeuwarder Ondernemersfonds en de Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof

 

Uitvoerenden en makers
Ariane Schluter, actrice
Noord Nederlands Orkest o.l.v. dirigent Hans Leenders
Concept en regie: Jos van Kan
Videokunst: Frouke ten Velden
Compositie muziek: Max Knigge
Belichting: Koos de Vries
Conservator: Marlies Stoter
Technische productie en geluidsontwerp: Remko Smids
Projectleider: Jojanneke Braam
Kap en grime: Arjen van der Grijn
Uitvoering kostuum: Nationaal Theater, Den Haag
Artistiek leider Noord Nederlands Orkest: Marcel Mandos
Idee en opdracht: Keramiekmuseum Princessehof, Femke Haijtema

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer