Samenwerking

Noord Nederlands Orkest
Samenwerking

Samenwerking NNO en het Princessehof

Geslaagde muziekopnames voor Maria Louise was here

In de zomer van 2021 presenteert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden Maria Louise was here. Vanaf 9 juli schuiven bezoekers acht weekenden lang aan in de tuin van het stadspaleis voor een spectaculaire Son et lumière. Een coronaproof zomeravondspektakel waarin videoprojecties, muziek en licht samenkomen. Het project is vrijdag 5 maart afgetrapt met de opnames van het muziekstuk door het Noord-Nederlands Orkest. Componist Max Knigge schreef het stuk speciaal zodat 29 musici van het NNO konden spelen binnen de nu geldende coronamaatregelen. Maria Louise was here is onderdeel van de Nassauzomer, een samenwerking tussen de Gemeente Leeuwarden, Merk Fryslan, het Princessehof en het NBTC.

Foto door Mariska de Groot
Foto door Mariska de Groot

Foto door Mariska de Groot

Het zomeravondspektakel is vanaf 9 juli dit jaar te zien in de tuin van het Princessehof en omvat videoprojecties op de achtergevels, een speciaal gecomponeerd muziekstuk, bijzondere belichting van de tuin en een prikkelend randprogramma. Met de audio-opnames van het muziekstuk op vrijdag 5 maart is het project officieel van start gegaan. Bezoekers ervaren het muziekstuk tijdens het zomeravonden in een meeslepende audio-ervaring. Vanaf 9 juli 2021 is Maria Louise was here elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond gedurende twee maanden te zien.

prikkelend en poëtisch
Maria Louise was here schetst een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige koning. Theatermaker Jos van Kan heeft de regie. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden geeft hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de architectuur van het Princessehof. In het videokunstwerk wordt Maria Louise vertolkt door actrice Ariane Schluter.

Hofstad Leeuwarden
Maria Louise was here is onderdeel van de Nassauzomer, een samenwerking tussen de Gemeente Leeuwarden, Merk Fryslan, het Princessehof en NBTC. In de zomervakantie zet Leeuwarden de schijnwerper op zijn Nassauverleden met uiteenlopende culturele activiteiten rond het thema ‘Maria Louise en de Nassaus.’ Het Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Een intieme expositie in het stadspaleis geeft een blik achter de schermen van haar veelbewogen leven. Aan de hand van portretten, prenten, tekeningen en een vertakte Oranje stamboom wordt duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. De expositie is samen met een stijlkamer een vast onderdeel van het museum.

‘Maria Louise was here’ wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Leeuwarden, het Noord-Nederlands Orkest, het Prins Bernard Cultuurfonds Fryslân, het St. Anthony Gasthuis Fonds en het Herbert Duintjer Fonds.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer