Stadspaleis
Tussen haar twee regeerperiodes in kocht Maria Louise in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden enkele huizen die naast elkaar gelegen zijn. Ze vraagt de befaamde Franse bouwmeester Anthony Coulon (1682-1749) om de huizen met elkaar te verbinden. Zo ontstaat het Princessehof, waar ook nu nog een achttiende-eeuwse stijlkamer is te zien, ingericht als eetkamer van Maria Louise.
In het Princessehof is nu het Nationale Keramiekmuseum gevestigd. Naast de wisselende tentoonstellingen zijn vanaf 20 juni twee nieuwe vaste exposities te zien. Het stadspaleis eert hiermee zijn beroemdste bewoners: Maria Louise en Maurits Cornelis Escher. M.C. Escher is in 1898 geboren in het Princessehof in Leeuwarden. De teksten zijn beschikbaar in Nederlands, Engels en Duits. Naast de nieuwe expositie over de prinses van Oranje-Nassau en de opgefriste presentatie over M.C. Escher heeft ook de theesalon een botanische make-over ondergaan. De ingang van het museum, grenzend aan de paleistuin, heeft nu meer weg van een orangerie uit de tijd van Maria Louise. Met de vernieuwingen en de nieuwe exposities is het Princessehof een must-see trekpleister in de historische binnenstad van Leeuwarden.
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Leeuwarden, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Old Burger Weeshuis, Meindersma Sybenga Stichting, Stichting Herbert Duintjer Fonds, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Boersma-Adema Stichting, Stichting Ritske Boelema Gasthuis, Boelstra Olivier Stichting, Stichting Siebolt Foundation, Club Céramique, Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof