Maria Louise

Prinses van Oranje-Nassau
Maria Louise

Iconisch keramisch werk in de publieke ruimte

monumentaal tegeltableau

Een monumentaal tegeltableau is bevestigd aan de gevel van Brasserie Maria Louise. Dinsdag 15 januari presenteerden de samenwerkende partners de ambitieuze plannen voor het kunstwerk. Bearn Bilker, voorzitter Stichting Nassau & Friesland, Harm van der Ploeg en Jan Kok van Koninklijke Tichelaar en Kris Callens, directeur-bestuurder Keramiekmuseum Princessehof lieten het ontwerp en de eerste tegels zien.

2160 tegels

Het kunstwerk bestaat uit maar liefst 2160 tegels. Het tegeltableau brengt een ode aan Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau, en verbeeldt haar relatie met alle nog bestaande Europese vorstenhuizen. Het tableau is ontworpen door Michaël Snitker en geproduceerd door Koninklijke Tichelaar. Het is een hoogwaardige en duurzame opvolger van de eerdere muurschildering door Roy Schreuder op dezelfde plek.

Ontwerp. Een initiatief van de Stichting Nassau en Friesland, Keramiekmuseum Princessehof en Koninklijke Tichelaar, ontwerp Michaël Snitker.
Ontwerp. Een initiatief van de Stichting Nassau en Friesland, Keramiekmuseum Princessehof en Koninklijke Tichelaar, ontwerp Michaël Snitker.

Toeristentrekpleister
De voormalige muurschildering van Maria Louise op diezelfde gevel is in 2015 in het kader van de Maria Louise-herdenking aangebracht en op 20 juni van dat jaar onthuld door een van haar afstammelingen: Koning Willem-Alexander. De schildering was een groot succes gebleken. Dagelijks stonden er honderden mensen bij stil, maakten een foto, of wezen op de afbeeldingen. Buitenlandse bezoekers waren verrast hun koning(in) aan te treffen. Er werden opvallend veel selfies gemaakt. De staat van de muurschildering verslechterde snel. Nu het een van de grootste blikvangers van Leeuwarden is geworden, willen de samenwerkende partijen graag dat deze afbeelding blijft bestaan door een duurzamer en passend alternatief; een (keramisch) tegeltableau, ontworpen door Michaël Snitker en geproduceerd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. De twee centrale portretten op het tegeltableau zijn gereproduceerd met dank aan het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het tegeltableau wordt mogelijk gemaakt met steun van Gemeente Leeuwarden, FB Oranjewoud, Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân, Keramiekmuseum Princessehof, Stichting Nassau & Friesland, Ottema-Kingma Stichting, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Boelstra Olivier Stichting, Herbert Duintjer Fonds.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer