Duurzaamheid
Keramiekmuseum Princessehof wil in de toekomst zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Onderdeel daarvan is deze reeks tentoonstellingen die in het teken staan van duurzaamheid. De focus ligt op de milieu-impact van keramiek en de zoektocht naar milieuvriendelijke alternatieven en innovaties. Kunstenaars zoeken naar alternatieve materialen en productieprocessen om op een meer verantwoorde, duurzame en milieuvriendelijke wijze te werk te gaan. Sustainable Ceramics #1: Recycled, Repaired, Reactivated is de eerste van deze reeks tentoonstellingen en onderzoekt duurzaamheid op het gebied van recyclen en het repareren van bestaand keramiek. Het organiseren van deze tentoonstelling heeft ons kritisch doen kijken naar onze werkwijze en gestimuleerd om op zoek te gaan naar duurzame alternatieven.
Stappen
We hebben al een aantal stappen genomen om deze tentoonstelling zo duurzaam mogelijk te produceren, maar we realiseren ons dat er nog veel meer kan worden gedaan. Om de milieu-impact van de tentoonstelling te minimaliseren, hebben we waar mogelijk duurzame keuzes gemaakt. Dit geldt voor meerdere aspecten, zoals inkoop van materialen en hergebruik bij de tentoonstellingsbouw. Voor deze tentoonstelling:
- hebben we zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. Denk aan meubels en sokkels en oude stellingkasten ter versteviging van een van de wanden in de tentoonstellingszaal. We hebben weliswaar nieuwe pallets aangeschaft voor de tentoonstelling, maar na afloop worden ze hergebruikt binnen andere tentoonstellingen en in het museumdepot.
- zijn alle lampen in het museum vervangen door LED-lampen die energie-efficiënt zijn. Verder worden alle schermen in het museum ’s nachts uitgezet.
- hebben we voor het transport keuzes gemaakt die de milieu-impact verminderen. Zo hebben we ervoor gekozen om luchtvracht zoveel mogelijk te vermijden en waar mogelijk meerdere transporten te combineren. Het werk van Indiase kunstenaar Neha Kudchadkar werd in Friesland gemaakt tijdens haar residentie hier in Nederland, in plaats van in India.
- wordt er zo weinig mogelijk met papieren hand-outs gewerkt en wordt er binnen de tentoonstelling veel met QR-codes gewerkt.
Toekomst
We denken volop na over maatregelen waarmee we tentoonstellingen op een meer duurzame manier kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van digitale hand-outs en uitnodigingen, meer gebruik van gerecycled papier, meer structurele recycling van meubels en sokkels, meer gecombineerd transport en het verder vermijden van luchtvracht.
Meer informatie
Meer weten over duurzaamheid binnen het museum? Lees dan hier verder.