De tentoonstelling eindigt groots met War and Pieces. Deze elf meter lange installatie biedt een hedendaagse interpretatie van de luxueuze tafelstukken van Europese aristocratie uit de 17de en 18de eeuw.
Te midden van dit woeste slagveld van scherven staat als onvermijdelijk dramatisch centerpiece – en ultieme oorlogsdaad – een nucleaire paddenstoelwolk, van een enorme hoeveelheid fragmenten wit porselein. De wolk bestaat uit spookachtige cherubijnen, schedels en onthoofde en misvormde porseleinen poppen of ‘Hummels gone wrong’, zoals De Vries ze noemt. Christus aan het kruis en de Chinese godin van mededogen, Guan Yin,
wiens naam ‘One who hears the world’s cries’ betekent, aanschouwen de dood en vernietiging; boven op de wolk huilt een engel. In sterk contrast met de witheid van het porselein zijn andere figuren gemuteerd tot cyborgs,
met kleurrijke bionische ledematen en hoofden gemaakt van resten plastic speelgoed. Deze plastic elementen noemt De Vries ‘moderne indringers’.
“De steeds toenemende alomtegenwoordigheid van niet-biologisch afbreekbaar plastic, dat zogenaamd onverwoestbaar is, brengt de installatie naar onze eigen, giftigere tijden.” legt de kunstenaar uit.
War and Pieces kreeg al veel internationale aandacht en verbeeldt de kwetsbaarheid en kracht van keramiek op adembenemende wijze. Sinds 2012 is War and Pieces op tournee door Europa, Azië en de VS, waarbij De Vries steeds de installatie subtiel aanpast aan de locatie.
Voor de opstelling in Leeuwarden maakte de kunstenaar speciaal een groot, extra werk: Porcelain Vengance.