Nieuws

Nieuws

Tattoo & Ceramics verlengd

Onze tentoonstelling Tattoo & Ceramics is wegens succes verlengd tot en met 25 november 2018. Negen toonaangevende tattoo artists uit binnen- en buitenland werken met een nieuwe ondergrond: keramiek. In de tentoonstelling tonen de resultaten de veelzijdigheid van de hedendaagse tatoeagekunst: van ongekunstelde hand-poking tot fotorealistisch en van traditioneel pre-christelijk tot toonaangevend modern. De tentoonstelling Tattoo & Ceramics is een samenwerking tussen het Princessehof, Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en Sundaymorning@EKWC.

In de tentoonstelling zijn een aantal serviezen te zien die zijn beschilderd door de tatoeëerders. De opstelling laat zien dat tatoeages en keramiek veel gemeen hebben. Beide zijn het eeuwenoude ambachten die over de hele wereld beoefend worden. Een eindproduct is een kostbaar bezit en een persoonlijke uiting van smaak. Bij het zetten van tatoeages op de huid is, net als het bewerken van keramiek, het proces gewaagd, een fout is moeilijk te corrigeren. Het duurzame aspect van beide kunstvormen zorgt ervoor dat het eindproduct een bezit voor het leven is. Ook zijn de stijlen uiteenlopend, van moderne designs tot traditionele pre-christelijke kunst. In Tattoo & Ceramics komen de stijlen en ambachten samen in een intieme expositie.

Experiment
Het Princessehof en Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 nodigden negen toonaangevende tattoo artists uit voor een uniek experiment. De tatoeëerders kregen een stoomcursus keramiekdecoratie in het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC). Ze hadden vervolgens één week de tijd om porseleinen serviesgoed in hun eigen stijl te bewerken. Dit keer geen levende huid, maar koel keramiek. De kunstenaars werkten in tweetallen, en een enkel drietal, samen aan de gepresenteerde ontwerpen. Onder wie; Andrew Abramchik (BLR) , Michaud Elie Jonathan (FR), Elbrich Schoorstra (NL), het duo Expanded Eye (GB), Fabiënne Demmer (NL), Maaike de Jong (NL), Jakub Vaniš (CZ) en Joris Mous (NL).

Europees Keramisch Werkcentrum
Jaarlijks verblijven verschillende kunstenaars in het EKWC, waar zij de gelegenheid krijgen te experimenteren met keramiek. Het Princessehof maakt vaker tentoonstellingen met werk van kunstenaars die een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum achter de rug hebben. Het doel is de ontwikkeling van keramiek in de beeldende kunst, design en architectuur te stimuleren.

Tattoo & Ceramics wordt mede mogelijk gemaakt door Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en Sundaymorning@EKWC

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer