Feest!

Te zien t/m 7 januari 2024
Feest!

Feest!

Van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali

Een jaar lang viert het Princessehof feest! Met een grote tentoonstelling laten we zien hoe er in heel Nederland feest wordt gevierd; van Pesach en Ketikoti tot Carnaval en Divali. Boek je ticket hier.

Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten onderzoeken we in deze tentoonstelling hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie. In de tentoonstelling komen het kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, het studentenfeest, de verjaardag, een selamatan, de bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en Kerst aan bod. De verschillen tussen de vieringen zijn groot, maar eten en drinken spelen bijna altijd een belangrijke rol, en daarmee ook keramiek. Heb je iets te vieren? Dan haal je je mooiste servies uit de kast. Of juist die ene (ietwat beschadigde) schaal die je nog van je oma hebt gekregen. Juist deze persoonlijke verhalen vormen het uitgangspunt van deze associatieve tentoonstelling.

Trailer: Feest!

Feest! bestaat uit twaalf installaties met keramiek uit eigen collectie én gekoesterde voorwerpen van feestvierders uit heel het land. In de tentoonstelling vertellen zij in audiofragmenten alles over hun viering en tradities. Zo ontstaat een rijk beeld van de feesten waarmee we belangrijke momenten markeren.

Audioverhalen
Voor Feest! hebben we een jaar lang door heel Nederland feest gevierd, samen met de participanten uit de tentoonstelling. Van al die feesten hebben we audioverhalen gemaakt, die je in deze tentoonstelling kunt beluisteren. Zo geeft Letty een inkijkje in de viering van Pesach. Waarom staan juist matses, gebraden ei en mierikswortel op tafel? En wat is het verhaal achter het servies, met zijn bijzondere familiegeschiedenis? Ook vertellen verschillende gasten over een uniek diner in het Koninklijk Paleis Amsterdam in 2017, waar zij samen met Koning Willem-Alexander een kroonjaar vierden. Hoe hebben zij deze verjaardag beleefd, wat stond er op het menu en hoe vieren zij zelf hun verjaardag? Ismahan en Siham laten je aanschuiven bij Eid al-Fitr, het einde van de vastenmaand Ramadan. Wat betekent deze feestdag voor hen?

Alle verhalen zijn in de tentoonstelling te beluisteren via een gratis audiotour. Deze is op te halen bij de balie. Heb je de voorkeur aan een geschreven verhaal? Ook de handout is bij de balie beschikbaar.

In de tentoonstelling kun je trouwens ook zelf aan de slag: test je kennis van etiquette en dek een tafel op de juiste manier, maak een feestelijke selfie in onze photobooth of richt naar smaak een kerststal in!

Samenwerking
Deze tentoonstelling is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk educatieproject voor het primair onderwijs. Samen met elf musea en culturele instellingen in Nederland en een in Suriname bieden we kinderen de kans meer te leren over religieuze feestdagen en hun achtergrond. Met de website www.weetwatjeviert.nl wordt ook lesmateriaal en informatie geboden voor de docenten op school, of voor de leerlingen thuis. Het project is een initiatief van Museum Catharijneconvent.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Stichting het Old Burger Weeshuis, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof, Stichting Zabawas en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis. Deze tentoonstelling is een samenwerking met het landelijke educatieproject Feest! Weet wat je viert, een initiatief van Museum Catharijneconvent. Deze tentoonstelling kwam inhoudelijk tot stand dankzij de hulp van velen.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.


Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

Campagnebeeld: Thomas Nondh Jansen.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer