Wu Zetian

vanaf oktober te zien
de enige keizerin van China
Wu Zetian

Wu Zetian

De enige Keizerin van China

In het bijna 2000-jarige bestaan van het Chinese keizerrijk bezetten vele heersers de troon. 

Altijd waren het mannen, op één uitzondering na: keizerin Wu Zetian (624-705).

Over haar fascinerende leven zijn talloze boeken geschreven en films gemaakt, maar toch is er in Europa nog nooit een grote tentoonstelling aan haar leven gewijd.

Aan de hand van indrukwekkende voorwerpen van ongekende kwaliteit, volgt deze tentoonstelling het onwaarschijnlijke levenspad van een jong meisje dat als concubine aantreedt aan het keizerlijke hof en zich met ongeremde ambitie opwerkt tot Wu Zetian, de enige keizerin van China.

 

Portrait of Wu Zetian
Portrait of Wu Zetian

Het Princessehof komt met een primeur: in oktober 2024 presenteert het museum in Leeuwarden een tentoonstelling over Wu Zetian, de enige keizerin van China. Als eerste museum in Europa zal het haar bijzondere verhaal tot leven brengen. Een verhaal waarin handel, emancipatie en intriges een hoofdrol spelen. De tentoonstelling vertelt een verhaal over een bijzonder machtige vrouw uit de wereldgeschiedenis, aan de hand van zo’n honderd Chinese relieken die zelden in Europa te zien zijn. De tentoonstelling is een van de meest prestigieuze uit de geschiedenis van Keramiekmuseum Princessehof.

De tentoonstelling komt tot stand dankzij een samenwerking met Palatina Cultural Group en heeft als belangrijkste Chinese partners Art Exhibitions China en Henan Administration of Cultural Heritage.

Courtesy of Luoyang Museum
Courtesy of Luoyang Museum

Zijderoute

Het verhaal van Wu Zetian is niet alleen interessant vanwege haar persoonlijke geschiedenis, maar ook omdat het zich afspeelt in de tijd van de Tang dynastie (618-907), tevens de bloeiperiode van de welbekende Zijderoute. China was het centrum van de handel die Oost-Azië, het Midden-Oosten en Oost-Afrika met elkaar verbond. In de hoofdstad Chang’an (het huidige Xi’an) wemelde het van de handelaren die de meest verfijnde producten uit alle windrichtingen verkochten. Wu Zetian drukte een duidelijk stempel op haar tijd. Ze voerde onder meer tal van hervormingen in de landbouw en handel door en verlaagde de belastingen. Tijdens haar leven floreerde de handel als nooit tevoren.

Courtesy of Luoyang Museum
Courtesy of Luoyang Museum

Ongekende kwaliteit

Voor Nationaal Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden gaat met het presenteren van deze tentoonstelling een langgekoesterde wens in vervulling. Van 26 oktober 2024 tot 25 mei 2025 zullen topstukken van ongekende kwaliteit, die zelden uitgeleend worden, in Leeuwarden te zien zijn. Van aardewerken grafgiften in de vorm van kamelen, paarden, muzikanten en handelaren, luxe sieraden en bronzen spiegels, tot elegante vazen, potten en drinkbekers in porselein, goud en zilver. Andere objecten gevonden in en rond de hoofdstad Luoyang, zoals rijkelijk versierde dakpannen die ooit de keizerlijke paleizen sierden, complementeren dit beeld.

Tot op de dag van vandaag is de tombe waar zowel Wu Zetian als haar man, Keizer Gaozong, te ruste zijn gelegd ongeopend gebleven en laat het zich raden van welke schatten zij zijn voorzien in hun reis naar het hiernamaals. Van de mensen die dichtbij haar stonden, zoals haar zoon en schoondochter, zijn daarentegen wel talloze objecten opgegraven die een fascinerend beeld geven over Wu Zetian en de tijd waarin zij leefde. Bezoekers aan de tentoonstelling in Leeuwarden krijgen de kans oog in oog te staan met deze bijzondere stukken.

Ook een aantal objecten uit het beroemde boeddhistische Grotten van Longmen zullen speciaal voor de tentoonstelling naar Nederland reizen. Tijdens de regeerperiode van Wu Zetian werd het boeddhisme, dat via de Zijderoute werd geïntroduceerd, de belangrijkste religie. Het nabij Luoyang gelegen grottencomplex beleefde onder haar heerschappij zijn hoogtepunt en werd uitgebreid met duizenden metershoge boeddhistische sculpturen, gedenkstenen en pagodes.

De tentoonstelling vertelt een verhaal over een bijzonder machtige vrouw uit de wereldgeschiedenis, aan de hand van zo’n honderd Chinese relieken die zelden in Europa te zien zijn. De tentoonstelling is een van de meest prestigieuze uit de geschiedenis van Keramiekmuseum Princessehof en wordt ruimhartig gesteund door onder meer de Chinese ambassade in Nederland en de Provincie Fryslân.

Samenwerking

De tentoonstelling is een resultaat van de samenwerking met Art Exhibitions China, Henan Administration of Cultural Heritage en Palatina Cultural Group. De tentoongestelde stukken zijn afkomstig uit verschillende Chinese musea uit de provincie Henan waar de stad Luoyang ligt, door Wu Zetian benoemd tot ‘Goddelijke Hoofdstad’ van haar rijk. Zowel zijzelf als een groot deel van haar hofhouding en belangrijke ambtenaren brachten hier veel tijd door.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân, het Mondriaan Fonds, Gemeente Leeuwarden, het Cultuurfonds Angela E, Stichting St. Anthony Gasthuis, Leeuwarder Ondernemersfonds en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer