Potten

Potten

Potten om te bewaren

1 mei t/m 20 augustus 2014

Hoe werden voedsel en waren geconserveerd en bewaard voor het aluminium- en plastictijdperk? In de tentoonstelling ‘Potten om te bewaren’ ziet u een indrukwekkende collectie bewaarpotten uit Azië, het Middellandse Zeegebied en Friesland. Grote hoeveelheden antieke potten, soms manshoog, staan in spannende opstellingen op de vloer. De schaarse belichting en geuren en klanken uit verre oorden, maken dat u zich waant op een markt in Zuid-Europa. 

Mediterrane potten

Meer dan honderd voorraadpotten en kruiken van aardewerk, gebruikt in landen rondom de Middellandse Zee, staan nonchalant opgesteld. Alsof ze net nog gebruikt zijn om water, wijn, honing, graan of olijfolie in op te slaan. Elk land, soms zelfs iedere streek, kent zijn eigen karakteristieke vorm. Grotere kruiken, sommige zelfs wel één meter tachtig hoog, waren familiebezit en gingen vaak meerdere generaties mee. Ze zijn gemaakt door anonieme meesterpottenbakkers. De in deze tentoonstelling getoonde antieke potten en kruiken komen uit de privéverzameling van Teo & Bettie Bax. 

Martavanen

Manshoge martavanen met duidelijke ‘littekens’ van het eeuwenlange gebruik doemen op in het halfduister. Tijdens lange reizen per schip bewaarden mensen er water, fruit of specerijen in. Daarnaast hadden martavanen in Zuidoost-Azië een rituele functie. Zo waren ze in gebruik bij geboortes, huwelijksceremonies en begrafenissen. Volgens eeuwenoude volksverhalen waren het magische objecten die bijvoorbeeld konden praten. Nog steeds gebruikt men martavanen in Zuidoost-Azië. Keramiekmuseum Princessehof heeft de belangrijkste verzameling martavanen in de westerse wereld. 

Archeologische potten

Van de prehistorie door de middeleeuwen tot vandaag de dag, altijd was er al gebruiksaardewerk. Door de tijd heen is er een grote diversiteit ontstaan aan vormen en kleuren. Tot in de middeleeuwen wordt aardewerk in Friesland meestal handgevormd en niet geglazuurd. Pas daarna wordt het steeds meer op draaischijven gemaakt. Kleuren kunnen verschillen door de herkomst van de klei, de plaats waar de pot in de grond zat, maar ook door de manier van bakken. De in deze tentoonstelling getoonde archeologische potten zijn afkomstig uit de collecties van de provincie Fryslân en het Fries Museum. 

‘Potten om te bewaren’ is te zien van 20 mei 2014 t/m 10 augustus 2014.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer