Design #2

Design #2

Licht

4 februari 2017 t/m 8 oktober 2017

Keramiekmuseum Princessehof opent 4 februari een nieuwe tentoonstelling met Dutch Design. In Design#2: Licht demonstreren vijf ontwerpers hoe zij keramiek en licht combineren en tot een schitterend schouwspel komen. Er zijn hangende en staande lampen te zien, maar ook projecties op porselein en een gigantische lichtgevende installatie. De tentoonstelling is van 4 februari tot en met 8 oktober 2017 te zien in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Keramiek lijkt door zijn massieve karakter niet geschikt om te combineren met licht. Nederlandse ontwerpers staan er echter om bekend dat zij op originele en onconventionele manieren omgaan met hun materiaal. Een voorbeeld hiervan is Floris Wubben. Hij schilfert zijn porseleinen lampen met een gasbrander af, waardoor het doorschijnende effect van het materiaal versterkt wordt.

2
2
1
1

Lichtinstallatie

Het ontwerpersduo Kranen/Gille ontwerpt speciaal voor deze tentoonstelling een lichtinstallatie bestaande uit keramische tegels, old skool koperen verbindingen en LED-verlichting. De installatie van 10 bij 2 meter vormt een lichtgevend landschap bij nacht. Alsof je bij heldere hemel over de polder vliegt. Naast deze Terra Ducit zijn er ook nog diverse lampen van het ontwerpersduo te zien die gemaakt zijn voor het keramische atelier Cor Unum.

Cable light, Patrick Hartog. Foto/courtesy: Cor Unum
Cable light, Patrick Hartog. Foto/courtesy: Cor Unum

Originaliteit en knock off

De aan de Design Academy Eindhoven afgestudeerde Yun Tian projecteert bewegende animaties op borden van porselein en aardewerk. Ze vertelt hiermee het verhaal hoe Nederlandse keramisten Aziatisch porselein massaal hebben nagemaakt en zo tot Delfts blauw kwamen. Tegenwoordig wordt dit iconische Hollandse aardewerk weer nagemaakt in Azië. Yun Tian stelt hierbij de vraag of ‘knock offs’ kunnen leiden tot creativiteit en originaliteit.

Er is verder ook werk te zien van Babs Haenen, die zich voor haar lamp Flow van eierschaalporselein heeft laten inspireren door de Nederlandse kust en Chinese watervallen. Floris Wubben toont een ontwerp van porselein die hij met een gasbrander heeft bewerkt.

Stijljaar: Mondriaan tot Dutch Design

Design#2: Licht is onderdeel van Het Stijljaar, waarmee het honderdjarig bestaan van De Stijl wordt gevierd. Zowel De Stijl als Dutch Design hebben als doelstelling de samenleving van de toekomst vorm te geven. Beide stromingen streven een betere samenleving na met optimisme en humor. Waar De Stijl zich vooral richt op eenvoud, doet Dutch Design dat vooral op verscheidenheid. Dutch Design gaat op zoek naar vernieuwende vormen die voor iedereen bereikbaar moeten zijn. Het gaat om het samenvallen van ambacht en industriële productie. De term Dutch Design stamt uit 1993 en werd voor het eerst genoemd door een Italiaanse journaliste tijdens de Salone del Mobile in Milaan.

Lampion des animeaux, Kranen/Gille. Foto/courtesy: Cor Unum
Lampion des animeaux, Kranen/Gille. Foto/courtesy: Cor Unum

Steeds vaker verwerken Nederlandse designers keramiek in hun ontwerpen. Keramiekmuseum Princessehof belicht deze beweging met een nieuwe jaarlijkse serie designtentoonstellingen onder de noemer Design #.

De tentoonstelling Design#2: Licht is onderdeel van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Nederland viert in 2017 dat het honderd jaar geleden is dat de kunstbeweging De Stijl is opgericht. Gedurende het hele jaar vinden er door heel Nederland tal van inspirerende tentoonstellingen en evenementen plaats. Kijk hier voor het hele programma.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer