Princessehof

Princessehof

Buiten de zalen

Ook buiten de tentoonstellingszalen is er genoeg te zien. Lees meer over de kunstwerken in en rondom het Princessehof.

SCHWARM

In de onlangs vernieuwde theesalon hangen vierendertig kleurrijke kevers aan de wand. Ze zijn onderdeel van het kunstproject SCHWARM. Dit project bestaat uit in totaal drieënzestig wandvazen in de vorm van verschillende kevers in geglazuurd porselein. Elke kever is ongeveer 30 cm hoog en 13 cm breed. Het project is een initiatief van het Duitse kunstenaarsduo RaR bestaande uit Beate Reinheimer (1943) en Ulrike Rehm (1976).

Aanvankelijk is SCHWARM een glazuuropdracht van docent Reinheimer aan haar leerling Rehm (die in 2011 afstudeert aan het Sandberg Instituut): de natuur als opdrachtgever. Ze werken tijdens de opdracht echter steeds hechter samen. Samen maken ze twaalf mallen in de vorm van uitvergrote natuurgetrouwe kevers. Na het vormen en bakken van het porselein brengen ze glazuren in verschillende technieken en kleuren aan. De kleuren komen niet uit de natuur, maar uit hun fantasie. Ze geven elke vaas de Latijnse naam van de kever. Het duo zoekt die spanning tussen natuur en cultuur, en de verwarring die daardoor bij de toeschouwer ontstaat, bewust op. Klik hier voor meer informatie over de kevers.

4
4

Over Rozen Gaan

Jelle Mastenbroek maakte Over Rozen Gaan in opdracht van Keramiekmuseum Princessehof. Humor en engagement zijn belangrijke thema’s in het werk van Mastenbroek. Voor de nieuwe muzikale installatie liet de ontwerper zich inspireren door 18de-eeuwse pronkkasten vol porselein. Met Over Rozen Gaan transformeert Mastenbroek zo’n pronkkast in een statement over geld. Het chique Famille rose-porselein en de met zwart zaad bedekte kast verwijzen naar de groeiende economische ongelijkheid van vandaag de dag. Dit werk doet een poging deze ongelijkheid tijdelijk op te heffen: het leven van elke toeschouwer kan hier, net zoals het muntje, een moment ‘over rozen gaan’. Het werk is permanent te zien in de paleiszaal, op de begane grond van het Princessehof.

Jelle Mastenbroek
Jelle Mastenbroek
© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer