450 jaar Tichelaar

4 juni t/m 30 oktober 2022
450 jaar Tichelaar

450 jaar Tichelaar

4 juni t/m 30 oktober 2022

Koninklijke Tichelaar Makkum bestaat 450 jaar. In de loop van de eeuwen is de Makkumer aardewerkfabriek uitgegroeid tot het bekendste keramiekbedrijf van Nederland en een wereldwijd begrip. Het bedrijf kenmerkt zich door continu de grenzen van keramiek op te zoeken. De expositie in Leeuwarden toont dan ook een breed palet van kleuren, producten en technieken. Van schetsen uit het archief in Tresoar en glazuurmonsters tot tegeltableaus en keramische voetbalaccessoires. Ook laat het Princessehof het nieuwere werk van Tichelaar zien, zoals 3D-geprinte tegels, architectonisch design en het nieuwste samenwerkingsproject van Tichelaar met ontwerpstudio Humade.

Keramiekmuseum Princessehof en Koninklijke Tichelaar weten elkaar al langer te vinden. De twee organisaties stonden onlangs aan de wieg van het monumentale Maria Louise tegeltableau aan het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Ook beheert het Princessehof de historische bedrijfscollectie van Koninklijke Tichelaar, met meer dan 6000 voorwerpen in depot. Vanaf 4 juni toont het Princessehof meer dan 300 voorwerpen uit deze collectie, veel zijn nog nooit eerder te zien geweest. 

Open Atelier Makkum

In de oude Tichelaarfabriek aan de Turfmarkt in Makkum vindt, ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Koninklijke Tichelaar, in 2022 een bijzonder onderzoeksproject plaats onder de naam Open Atelier Makkum. Drie gerenommeerde designateliers gaan op zoek naar duurzame keramische technieken voor de toekomst. Het Open Atelier Makkum is vanaf 13 augustus tot en met 30 september 2022 voor het publiek toegankelijk. Bekijk voor meer informatie de website van Stichting Frysk Tichelwurk.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer