Vacature

medewerker collectiebeheer
Vacature

Vacature: medewerker collectiebeheer

voor 24 uur per week

Het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum zoeken voor het team Behoud, Beheer & Kennismanagement, onderdeel van de afdeling Collecties, een medewerker collectiebeheer met minimaal een jaar praktijkervaring in museaal collectiebeheer.

Wie zoeken wij

Wij zoeken een enthousiaste, resultaatgerichte en betrokken collega. Jij zorgt ervoor, in goede samenwerking met collega’s van het team, dat onze museumstukken zo goed als mogelijk zijn opgeslagen, getransporteerd en gepresenteerd. Daarnaast zorg je ervoor dat de objecten beschikbaar zijn voor presentaties binnen of buiten het museum of voor onderzoek. Met jouw kennis van materialen en objecten heb je goed zicht op de risico’s of schades bij museum stukken en kun je heldere en inzichtelijke conditierapportages opstellen. Je technische vaardigheden kunnen worden ingezet voor de feitelijke inrichting van tentoonstellingen. Heb je een proactieve en oplossingsgerichte houding en houd je ervan om zorgvuldig te werken? Dan ben jij degene die wij zoeken.

Functie-eisen

 • Mbo-opleiding collectiebeheer of vergelijkbare opleiding
 • aantoonbare praktijkervaring in museaal collectiebeheer
 • ervaring met collectieregistratiesystemen, bij voorkeur Adlib
 • in het bezit van een rijbewijs B
 • technisch onderlegd in theorie en praktijk
 • in het bezit van een BHV-certificaat (of bereid zijn het te behalen)
 • affiniteit met de Friese taal en cultuur
 • goede beheersing van de Nederlands taal
 • een gesprek kunnen voeren in het Engels, met name iets duidelijk kunnen maken
 • Fries spreken of de bereidheid om je dit eigen te maken

Competenties

 • je bent resultaatgericht
 • je bent een teamspeler en hebt goede communicatieve en sociale vaardigheden
 • je werkt zorgvuldig
 • je kunt zelfstandig werken en goed plannen en organiseren

Organisatie

Fries Museum | Keramiekmuseum Princessehof is een organisatie van zelfstandige en eigentijdse musea waar kwaliteit en publiek voorop staan. Het Fries Museum biedt met zijn grote en gevarieerde collectie een spiegel naar het verleden en perspectieven op de toekomst. Het museum is de schatkamer voor erfgoed en beeldende kunst en trekt, verbindt en inspireert zowel bewoners als nationale bezoekers. Een onderdeel is het Fries Verzetsmuseum met aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, zijn nawerking en vrijheid nu. Een innovatief en uitdagend project in de komende jaren is Fries Museum op Paad: vanaf voorjaar 2024 trekt het Fries Museum drie jaar lang met collectiestukken naar de dorpen in Fryslân waar de collectie vandaan komt om verhalen te brengen en op te halen.

Het Princessehof is het nationale keramiekmuseum en het enige rijksmuseum in Noord-Nederland, gevestigd in een 18de-eeuws stadspaleis, tevens het geboortehuis van M.C. Escher. Het museum vertelt met zijn wereldberoemde collectie actuele en relevante verhalen, van keizerlijk porselein uit China, prachtige art-nouveaukeramiek en Delfts Blauw, tot werk van moderne en hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. De organisatie van de musea bestaat uit 68 medewerkers met een gezamenlijke omvang van 55 fte. Zij werken samen met ruim 160 vrijwilligers en een groot aantal medewerkers die extern worden ingehuurd.

Het team Behoud, Beheer & Kennismanagement, onderdeel van de afdeling Collecties, bestaat uit 9 professionals en draagt zorg voor de ruim 200.000 museale objecten.

Wij bieden

 • een uitdagende baan voor 24 uur per week
 • een salaris afhankelijk van kennis en ervaring volgens de salarisschalen van de Museum cao, maximaal € 3.016,-- bruto per maand bij een 36-urige werkweek
 • een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met daarna de mogelijkheid van verlenging voor een periode van maximaal twee jaar.


Wij volgen de Museum cao. Uitzondering daarop is het pensioenfonds: Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof zijn aangesloten bij het ABP.

Solliciteren

Ben jij onze medewerker collectiebeheer? Stuur dan uiterlijk 10 december 2023 je sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae per email ter attentie van Dirk Boomsma, teamleider Behoud, beheer & kennismanagement, naar vacatures@friesmuseum.nl onder vermelding van ‘vacature medewerker collectiebeheer’.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dirk Boomsma via 06-47199415 of d.boomsma@friesmuseum.nl

De eerste sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden op 13 december 2023.
Vervolggesprekken vinden plaats op 18 en 20 december.
Heb je voorzieningen nodig tijdens de sollicitatieprocedure, dan horen wij dit graag.

 

Fries Museum | Keramiekmuseum Princessehof is een inclusieve organisatie die open staat voor alle groepen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. Wij verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van vereiste kwaliteiten.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer