Symposium

Porseleinkoorts
Symposium

Het Princessehof organiseert verdiepend symposium

Op vrijdag 14 juni, bij de tentoonstelling Porseleinkoorts

13 mei 2024

Op vrijdag 14 juni organiseert het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden een symposium dat de thema's rond de tentoonstelling ‘Porseleinkoorts’ belicht. Het symposium biedt een verdieping op het oorsprongsverhaal van het Europese porselein. Aan bod komen onder meer de reactie van het hof van de Chinese keizer Qianlong op de Europese porseleinproductie, evenals de fascinatie voor Sèvres-porselein in Engeland na de Franse revolutie. Het recent afgesloten digitaliseringsproject van de Aziatische keramiekcollectie van Augustus de Sterke in Dresden biedt nieuwe onderzoeksmogelijkheden, die ook aan bod komen. Deelname bedraagt €55,-, voor studenten €25,- en aanmelden kan via de website van het museum 

Conservatoren van het Princessehof en samenstellers van de tentoonstelling Porseleinkoorts, Denise Campbell en Laura Smeets, modereren de dag en leiden de dag in met een korte schets van de ontstaansgeschiedenis van het Europese porselein. Sebastian Bank, Porzellansammlung Dresden, bespreekt de hausmaler, schilders die vanuit huis werkten aan de eigenzinnige decoratie van de vroege Meissen productie. Viviane Mesqui, Musée Nationaux Sèvres, behandelt figuurstukken ontworpen door bekende kunstenaars voor tafeldecoratie.  

Zaalfoto in Porseleinkoorts, door Ruben van Vliet
Zaalfoto in Porseleinkoorts, door Ruben van Vliet

Dr. Mei Mei Rado, assistent-professor Toegepaste Kunst bij Bard Graduate Center in New York, licht de fascinatie voor Europese voorwerpen aan het hof van keizer Qianlong toe, waarbinnen porselein een belangrijke rol speelt. Na de Franse revolutie worden grote aantallen Sèvres naar het buitenland verkocht en ontstaat vooral in Engeland een enorme manie voor deze opvallende voorwerpen uit het ancien régime. Dr. Caroline McCaffrey-Howarth, werkzaam aan de Universiteit van Edinburgh, vertelt over haar fascinerende onderzoek naar deze ‘Sèvres-mania’. 

Tot slot presenteert Cora Würmell, conservator Aziatische keramiek bij de Porzellansammlung Dresden, het recent gelanceerde digitale platform dat deze week de DigAMus Audience Award won. Op ‘The Royal Dresden Porcelain Collection’ is de achttiende-eeuwse Aziatische keramiekcollectie én zijn de originele inventarissen van Augustus de Sterke inzichtelijk gemaakt. Dit vooruitstrevende platform biedt onderzoekers wereldwijd de mogelijkheid deze belangrijke gedocumenteerde collectie tot in detail te bestuderen en is toonaangevend binnen de internationale museumwereld op het gebied van digitale collectieontsluiting. 
Alle lezingen vinden live plaats. De voertaal tijdens het symposium is Engels. 

Praktische informatie 
Het symposium begint om 10.00 uur met een inloop, de deelnemers worden verwelkomd met koffie en thee en tijdens het middaguur is er een verzorgde lunch. De toegangsprijs bedraagt €55,- en voor studenten is er een speciaal tarief van €25,-. Om 16.00 uur wordt het symposium afgesloten met een verzorgde borrel in Keramiekmuseum Princessehof, waar deelnemers de gelegenheid hebben om de tentoonstelling Porseleinkoorts te bezichtigen. 
De deelnemers aan het symposium kunnen optioneel en kosteloos deelnemen aan een rondleiding door de tentoonstelling op donderdagmiddag 13 juni. Deze rondleidingen worden verzorgd door de conservatoren van Porseleinkoorts.  

Voor meer informatie en aanmelden: 
Keramiekmuseum Princessehof: www.princessehof.nl/symposium 

Startlocatie: 
Theaterzaal Fries Museum 
Leeuwarden, Friesland 

Prijs: 
Regulier: €55,- 
Studenten: €25,- 

De tentoonstelling Porseleinkoorts wordt mede mogelijk gemaakt door: het Mondriaan Fonds, Turing Foundation, Blockbusterfonds XTRA, Cultuurfonds, Fonds Angela E. en het Blauwe Baan Fonds, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Leeuwarder Ondernemers Fonds, Stichting Cultuur FB Oranjewoud, St. Anthony Gasthuis Fonds, Boelstra-Olivierstichting, Stichting Herbert Duintjer Fonds

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer