Galerie Terra Delft

ontvangt de Van Achterberghprijs
Galerie Terra Delft

Galerie Terra Delft ontvangt de Van Achterberghprijs 2024

13 maart 2024

De Stichting Van Achterbergh-Domhof reikt de Van Achterberghprijs dit jaar uit aan Galerie Terra Delft. Tweejaarlijks wordt de Van Achterberghprijs, bestaande uit een bedrag van €15.000,-, toegekend aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de keramische kunst en keramiek in Nederland. Galerie Terra Delft ontvangt de prijs voor het feit dat zij met een enorme passie, gedrevenheid, een tomeloze energie en doorzettingsvermogen pleitbezorgers zijn voor de keramiek in Nederland.

Volgens de jury (bestaande uit voorzitter Marcel Brouwer, Nico Mogendorff, Gerda Brust, Nora Leijen en Aty Köhne) kun je in de galerie zowel terecht voor mooi ontworpen gebruiksobjecten als autonome unica. ‘Deze combinatie is uniek en zo trekt Galerie Terra Delft een breed publiek van zowel gespecialiseerde verzamelaars als liefhebbers van eigentijdse keramiek, waarbij kwaliteit altijd voorop staat.’

De jury vervolgt: ‘Galerie Terra Delft promoot en toont hedendaags autonoom werk en verwerft hiermee een geheel eigen positie in Delft naast het (wereldwijd) bekende Delftse aardewerk. In 1995 richtte de galerie de Stichting Keramiek Promotie Delft op. Door keramiek op een originele manier te presenteren, zoals bijvoorbeeld een catwalk van vrouwelijke modellen met keramiek van Piet Stockmans, zetten zij Delft weer (internationaal) op de kaart als keramiekstad. Maar zij beperken zich niet tot Delft. In 2012 is er een samenwerking ontstaan met het Sanbao Ceramic Art Institute in Jingdezhen en organiseert Terra uitwisselingen van keramisten en tentoonstellingen. Dit heeft er zelfs toe geleid dat er in het voorjaar van 2021 een vestiging van Terra in Beijing is geopend: Terra Beijing. De galerie presenteert internationaal hedendaagse keramiek en bevordert een culturele samenwerking tussen oost en west.’

Interieur van Galerie Terra in Delft met links Simone Haak en rechts Joke Doedens.
Interieur van Galerie Terra in Delft met links Simone Haak en rechts Joke Doedens.

Galerie Terra Delft
Galerie Terra Delft is in 1986 opgericht door edelsmid en boekhouder Joke Doedens en keramist Simone Haak. In 2024 bestaat de galerie 38 jaar. Galerie Terra Delft is na het beëindigen van Galerie De Witte Voet en Galerie Carla Koch nog een van de zeer weinige galeries in Nederland gespecialiseerd in hedendaags keramiek.

Stichting Van Achterbergh-Domhof
De Stichting Van Achterbergh-Domhof beheert de nalatenschap van de verzamelaar en oprichter, J.W.N. van Achterbergh (1928-2009). Sinds de oprichting in 2005 houdt de stichting zich bezig met de bevordering van toegepaste kunst, in het bijzonder die van de oude en moderne keramiek. De stichting verleent hiervoor subsidies aan keramisten, kunstenaars en instellingen. Daarnaast wordt tweejaarlijks de Van Achterberghprijs toegekend.

De uitreiking van de Van Achterberghprijs vindt plaats in september 2024 in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Ter gelegenheid van deze onderscheiding presenteert het museum een expositie met werk van Galerie Terra. Deze is van 17 augustus 2024 tot en met 4 mei 2025 te zien. Kijk voor meer informatie over de stichting Van Achterbergh-Domhof op www.vanachterbergh.nl.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer