NGT-rondleiding

Porseleinkoorts
NGT-rondleiding

Keramiekmuseum Princessehof organiseert rondleiding in gebarentaal

In de tentoonstelling Porseleinkoorts

09 april 2024

Speciaal voor mensen met een auditieve beperking organiseert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden rondleidingen door het museum in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Op zaterdag 20 april geeft museumdocent Bea Bouwmeester een rondleiding door de tentoonstelling Porseleinkoorts. In deze tentoonstelling ontdekken bezoekers alles over de indrukwekkende ontstaansgeschiedenis van Europees porselein. De rondleiding is gratis te volgen op vertoon van een entreebewijs. Voor deelnemers wordt een gezamenlijk ontvangst met koffie en thee verzorgd. Reserveer nu of kijk voor meer informatie op princessehof.nl/ngtrondleiding.

NGT-rondleiding met Bea Bouwmeester in het Fries Museum, foto door Marieke Balk
NGT-rondleiding met Bea Bouwmeester in het Fries Museum, foto door Marieke Balk
Porseleinkoorts. Foto door Ruben van Vliet
Porseleinkoorts. Foto door Ruben van Vliet

Porseleinkoorts

Porseleinen beesten van meer dan een meter hoog, goud, zoete pastelkleuren, exuberante schilderingen en opengewerkte kunststukken: in de loop van de achttiende eeuw is niets te gek en wordt Europa bevangen door een zeer besmettelijke porseleinkoorts. In de tentoonstelling Porseleinkoorts volgen bezoekers het zinderende verhaal van twee vorstenhuizen die een rage ontketenen waarbij de Europese porseleinkunst in korte tijd tot grote hoogte wordt gestuwd en zelfs nu nog haar sporen nalaat. Verteld vanuit twee iconische hoofdrolspelers uit deze turbulente tijd: Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique.

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer