Kookboek

Princessehof
Kookboek

Populair kookboek Keramiekmuseum Princessehof krijgt tweede druk

Wegens groot succes brengt Keramiekmuseum Princessehof een tweede druk uit van het kookboek Kunst en Koken, dat eind vorig jaar verscheen. In het kookboek hebben nationaal en internationaal bekende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies recepten bedacht bij serviesgoed uit de museumcollectie. Uniek is dat alle gerechten worden gepresenteerd op en in de kostbare, vaak eeuwenoude borden, schotels en kommen zelf. In het ruim 400 pagina’s tellende boek Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof komen keramische en culinaire kunst voor het eerst letterlijk samen. Wie Vriend wordt van het museum ontvangt het kookboek t.w.v. € 49,95 als welkomstcadeau.

Voor het boek zijn 45 topstukken geselecteerd uit de collectie van het Princessehof, afkomstig uit Azië, het Midden-Oosten en Europa. Het oudste is een Chinese schaal uit de 9de eeuw, het jongste een serie borden van het Dutch Design duo Scholten & Baijings uit 2016. Met oogstrelende foto’s en boeiende achtergrondverhalen worden al deze objecten voor het voetlicht gebracht. Naast de cultuurhistorische achtergrond van de museale keramiek, biedt het boek tientallen unieke recepten van onder meer Claudia Roden, Yotam Ottolenghi, Vanja van der Leeden, Dick Soek en Cees Holtkamp. Met hun kostelijke gerechten hebben zij niet alleen de smaken van Oost en West met elkaar verbonden, maar ook de museumstukken uit deze culturen weer tot leven gebracht.

Kunst en Koken
Kunst en Koken

'Bladeren door het boek Kunst en Koken is als een reis door tijd, ruimte en langs alle mogelijke geur- en smaakpapillen. Op de een of andere manier ontroert het ook om de eerst als stille museumobjecten gefotografeerde borden en schalen ‘in functie’ te zien, voorzien van een zorgvuldig geënsceneerd gerecht.'
Trouw: Even in bruikleen: Ottolenghi geserveerd op Ming-porselein

'De making-of is een bijzonder verhaal. Het huis van conservator Karin Gaillard, op tien minuten rijden van het Princessehof, is tijdelijk tot dependance van het museum bestempeld. Ze woont ruim, zegt de conservator. Een kamer maakte ze vrij voor het veilig uit- en weer inpakken van de museumstukken. En in haar woonkamer bleek ruimte genoeg voor een tijdelijke fotostudio.'
NRC: Voor dit sterreneten gingen de vitrines open

'Kunst en Koken is een indrukwekkend boek, voor zowel de liefhebber van keramiek als van lekker eten, van mooie fotografie als van culinaire historie, van kunst als van cultuur. Een lust voor het oog en de smaakpapillen. Inspirerend, uitnodigend en leerzaam. Een boek dat zich vaak zal laten oppakken om steeds weer een nieuwe ontdekking te doen.     '
Bazarow: Een primeur in museumland

'Er zijn meer musea die een eigen kookboek hebben uitgebracht maar Kunst en Koken is absoluut uniek te noemen. Het is met veel liefde en aandacht gemaakt en dat zie je aan alles. Dit prachtige boek is onovertroffen als cadeau voor jezelf of een ander. Een rijk bezit.'
Kookboekennieuws: Recensie Kunst en Koken

Uniek
Eten en keramiek horen bij elkaar en een fraai gedekte tafel is van alle tijden en culturen. Ook nu nog halen we bij speciale gelegenheden ons mooiste servies uit de kast. Eenmaal opgenomen in museumcollecties verliezen deze objecten hun oorspronkelijke functie. In Kunst en Koken worden museale stukken voor het eerst weer gebruikt waar ze ooit voor bedoeld waren: het opdienen van aantrekkelijke gerechten. Daarmee wordt een culinaire blik geworpen op de collectie van het Princessehof. Karin Gaillard, conservator Europese keramiek en bedenker van het boek: ‘Hoe zou onze keizerlijke kom eruitzien met een delicaat gerecht erin? Of het 18de-eeuwse visservies uit Marseille met een authentieke bouillabaisse?  Die vragen kwamen steeds in mijn hoofd als ik langs de vitrines liep. Zelfs in mijn stoutste dromen durfde ik niet te geloven dat dit kookboek met museale keramiek in de hoofdrol er echt zou komen. Maar het is er! Vanzelfsprekend heeft bij het maken ervan de veiligheid van de objecten steeds de hoogste prioriteit gehad.

Recept: Vanja van der Leeden. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Recept: Vanja van der Leeden. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Recept: Jean Beddington. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Recept: Jean Beddington. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Recept: Arjan Bisschop. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Recept: Arjan Bisschop. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Recept: Jean Beddington. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Recept: Jean Beddington. Foto: Erik en Petra Hesmerg.

Topkoks en gerechten uit alle windstreken
Behalve uit Nederland hebben koks uit China, Japan, Korea, Thailand, Iran, Syrië, Turkije, Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland en Zweden een bijdrage aan het boek geleverd. Hun status varieert van sterrenchef tot aanstormend talent. Chef-kok en kookboekenauteur Jean Beddington heeft de bereiding en styling van hun gerechten voor het boek op zich genomen en leverde zelf ook enkele passende recepten. Kunst en Koken biedt een diversiteit aan gerechten, van soepen en salades tot vlees, vis en vegan, van voorafjes tot taart, koekjes en desserts. Niet alleen verleidelijk om te zien, maar voor de ervaren thuiskok ook prima zelf te maken.

Voorproefje
Kunst en Koken is verkrijgbaar in het Nederlands en in het Engels en wordt uitgegeven in samenwerking met Noordboek | HL Books. Het boek is voor € 49,95 te koop in de museumwinkel en webshop van het Princessehof. Geïnteresseerden kunnen via princessehof.nl/kookboek een inkijkexemplaar bekijken. 

Culinaire route
In het Princessehof kunnen bezoekers een culinaire route volgen langs enkele objecten uit het kookboek in de vaste presentatie Van Oost en West. Bij verschillende voorwerpen is een minidocumentaire te zien, waarin de achtergronden van het object en de totstandkoming van het gerecht worden belicht. In deze documentaires, gerealiseerd door SIJE.FILM, zijn de kooksessies te zien en interviews met de deelnemende chefs, de conservatoren en andere betrokkenen.

Tafelen in het Princessehof
Nog tot en met 20 augustus is in het Princessehof bovendien een grote tentoonstelling te zien die laat zien hoe Nederland feest viert: van carnaval tot Keti Koti en van Eid al-Fitr (Suikerfeest) tot een bruiloft. Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten wordt onderzocht wat er zoal gevierd wordt, met wie en hoe. Centraal staat daarbij het tafelen, want feest en eten – en daarmee ook keramiek – zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De tentoonstelling bestaat uit twaalf feestelijke installaties met heel diverse keramiek uit de collectie van het Princessehof en gekoesterde voorwerpen en verhalen van feestvierders uit heel Nederland.


Redactie en concept: Karin Gaillard | Teksten: Teuntje Klinkenberg, Karin Gaillard en Eline van den Berg | Recepten: Fábio Alves (RESTAURANT SUBA, Lissabon), Jean Beddington (zelfstandig chef en kookboekenauteur), Meltem Beker en Deniz Ahmet Köse (CATERING DENIZ AHMET KÖSE, Londen), Dennis van den Beld (RESTAURANT HET ROODE KOPER, Ermelo (1*)), Arjan Bisschop (RESTAURANT DE HEEREN VAN HARINXMA EN BISTRO NIJEHOLT, Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag (1*)), Amir Masoud Boroun (kok), Sven Chartier (RESTAURANT OISEAU-OISEAU, Preaux-du-Perche, Frankrijk), Tso Min Cheng (RESTAURANT RED CHILLI, Nieuwe-Niedorp), Jeroen en Lars van Dongen (Bakkerij Leon van Dongen, Wagenberg), Bas van Dorland (technisch producent, hobbykok), Peppe Guida (ANTICA OSTERIA NONNA ROSA, Vico Equense, Italie), Xiao Han Ji (RESTAURANT ZHENG, Den Haag), Gwan Liat Ho (WERELDKEUKEN DE INDISCHE), Cees Holtkamp (banketbakker), Nao Ishizaka (beeldend kunstenaar en kok), Giel Kaagman (RESTAURANT KAAGMAN & KORTEKAAS, Amsterdam), Ryoji Kojima (RESTAURANT HANASATO, Groningen), Ola Lanko (beeldend kunstenaar), Vanja van der Leeden (culinair schrijver, receptontwikkelaar en foodstylist), Mari Maris (groenteboerin en auteur van kookboeken, Besmont, Frankrijk), Fadi en Fatimeh Masri (thuiskoks), Maroeska Metz (ontwerper), Mutsuo Okabayashi (RESTAURANT SUSHI YU, Tokio), Alan Oostrom (RESTAURANT ONGLET, Maastricht), Yotam Ottolenghi (kok en kookboekenauteur), Sunghye Park (conservator Nationaal Museum van Korea, Seoul en Korean Food Craftsman Cook), Jamie Penaloza (RESTAURANT MAIYA RICE CANTEEN, Shanghai), Jaymz Pool (zelfstandig chef), Titti Qvarnström (RESTAURANT MAT, Malmö, Zweden), Adriaan van Raab van Canstein (RESTAURANT LE HOLLANDAIS, Amsterdam (1996–2021)), Tim Raue (RESTAURANT TIM RAUE, Berlijn (2*)), Claudia Roden (culinair schrijver), Begoña Rodrigo (RESTAURANT LA SALITA, Valencia, Spanje (1*)), Dick Soek (RESTAURANT PILOERSEMABORG, Den Ham), Rosarin Sriprathum (RESTAURANT CELADON, The Sukhothai, Bangkok), Wim Teeuw (CADENZA CATERING, Leeuwarden), Danny en Mike Tsang (RESTAURANT O & O, Sint Willebrord (1*)), Erkan Türkmen (RESTAURANT BAK, Amsterdam), Suvannee Vangsiripaisal (RESTAURANT NA SIAM, Amsterdam), Edwin Vinke (RESTAURANT DE KROMME WATERGANG, Hoofdplaat, Zeeuws-Vlaanderen (2*)), Nickey Vlierhuis en Pieter van de Pavoordt (RESTAURANT BOUWKUNDE, Deventer) en Regula Ysewijn (culinair schrijver) | Bereiding gerechten: Jean Beddington | Fotografie: Erik en Petra Hesmerg | Vormgeving: Beukers Scholma | Het kookboek van Keramiekmuseum Princessehof is tot stand gekomen i.s.m. Noordboek | HL Books | ISBN 978 90 978 90 5615 960 3 | Gebonden, 420 pagina’s | Verkoopprijs € 49,95.

Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof is mogelijk gemaakt door de ruimhartige en enthousiaste steun van de volgende fondsen en partners.

Fondsen: Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof, Prins Bernhard Cultuurfonds – Fonds Angela E., Ottema-Kingma Stichting, Stichting Ritske Boelema Gasthuis, Keramiekstichting Smeele Van der Meulen en Gravin van Bylandt Stichting.

Projectpartners: Kikkoman, Yama Food, Wijnkring en PAN Amsterdam.

Vaste partners van het Princessehof: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Leeuwarden, Ottema-Kingma Stichting, Club Céramique en Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer