Pesachviering

Feest!
Pesachviering

Ontdek alles over Pesach tijdens een speciale brunch op 10 april in het Princessehof

Meer weten over Pesach? Brunch mee in het Princessehof en kom alles te weten over de tradities en symbolische gerechten van het Joodse feest. Op maandag 10 april viert het museum Pesach met een sedermaaltijd. Hiermee herdenken de Joden de uittocht uit Egypte. De sedermaaltijd bestaat uit gerechten met een symbolische betekenis. Wandel voorafgaand aan de brunch met museummedewerker William mee door de tentoonstelling Feest!. Bij de Pesach-installatie in de tentoonstelling vertelt William over zijn persoonlijke beleving van de herdenking. De brunch begint om 11.00u en duurt tot ongeveer 14.00u. Een kaartje kost €30,- inclusief museumentree, rondleiding en de brunch. Reserveer of kijk voor meer informatie op princessehof.nl/pesach.

Voor deze gelegenheid maakt Stav Atal van Shabbat Shalom speciale traditionele Pesach gerechten. Veertien jaar geleden kwam Stav vanuit Israël naar Nederland en droomde ervan om de Joodse traditionele bakkerij naar heel Nederland te brengen. Het menu tijdens Pesach bestaat uit gerechten die symbolische betekenissen hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld geen gerezen brood gegeten, want bij het overhaaste vertrek uit Egypte hadden de Joden geen tijd om eten klaar te maken voor de reis; er werd niet gerezen deeg meegenomen. Om deze reden worden er platte matses gegeten. Ook matzeballensoep en speciale koekje zonder deeg staan op het menu tijdens de Pesach-brunch.

Het absolute pronkstuk op de tafel is een seiderschotel, speciaal voor de viering geleend van de synagoge in Groningen. In de bakjes op de schaal vind je verschillende spijzen. Deze spijzen vervullen ieder een symbolische rol in de Hagada, het verhaal over de uittocht uit Egypte. Tijdens de viering wordt hier meer over verteld.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer