Ontwerpwedstrijd

KOREA.
Ontwerpwedstrijd

Scholieren exposeren eigen creaties in het Keramiekmuseum

Winnende ontwerpen van de laatste editie van de ontwerpwedstrijd onthuld

Het nationale Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden organiseert twee keer per jaar een ontwerpwedstrijd voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. Op woensdag 13 juli zijn de winnende ontwerpen van de laatste editie van de ontwerpwedstrijd onthuld onder grote belangstelling. De wedstrijd stond deze keer volledig in het teken van de tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden. Leerlingen van het voorgezet onderwijs konden meedoen door een beeldende reactie op de tentoonstelling in te sturen in vier categorieën: 2D, 3D, mode en animatie. Van de in totaal 180 inzendingen heeft de jury zeven winnaars gekozen. De winnende ontwerpen zijn t/m 21 augustus te zien als onderdeel van de Koreatentoonstelling in het Princessehof. De volgende ontwerpwedstrijd is in het najaar dit jaar, dit keer draait het om de nieuwe tentoonstelling Feest, die 15 oktober van start gaat. Geïnteresseerde scholen en scholieren kunnen kijken op www.princessehof.nl/onderwijs.

 

Foto door Marieke Balk
Foto door Marieke Balk

Klankbordgroep
De ontwerpwedstrijd kon dit keer rekenen op laaiend enthousiaste reacties, er werden vreugdedansjes gedaan in lokalen bij de bekendmaking van de winnaars en bij de onthulling in het museum waren er trotse ouders, vrienden en docenten aanwezig.
De wedstrijd werd mede gejureerd door drie leden van de klankbordgroep, die betrokken waren bij de totstandkoming van de Koreatentoonstelling. Soon Hee Santema, Miranda Burgsma en Annejil Suk waren onder de indruk van de gemaakte ontwerpen en hoe herkenbaar het thema ‘Korea’ was.

Foto door Marieke Balk
Foto door Marieke Balk
Foto door Marieke Balk
Foto door Marieke Balk

Links: Sam van Balen (17). Rechts: Bloeme del Grosso (15). Beeld: Marieke Balk. Download hier de persmap.

Winnaars
De categorie ‘2D’ werd gewonnen door Rutger Huitema (16) van Marne College Bolsward, Anky Hester (15) van Marne College Bolsward en Alana van Beem (12) van Piter Jelles !mpulse Leeuwarden. In de categorie ‘3D’ kwamen de winnende ontwerpen van Wytske Runia (16) van Piter Jelles !mpulse Leeuwarden en Bloeme del Grosso (15) van Singelland BHS Gorredijk. De winnende animatie/digitale tekening kwam van Pip Kortman (14) van Piter Jelles !mpulse Leeuwarden. En in de categorie ‘mode’ kwam het ontwerp van Sam van Balen (17) van Montessori Highschool Leeuwarden als winnaar uit de bus.
 
Onderwijs en cultuur
In de ontwerpwedstrijd worden leerlingen van het voortgezet onderwijs uitgedaagd om een beeldende verwerking te maken als reactie op de verhalen in de tentoonstelling. In de vorm van bijvoorbeeld een installatie, voorwerpen van keramiek, kleding of een animatie. 
Keramiekmuseum Princessehof wil met deze populaire ontwerpwedstrijd de jongere generatie bewust maken van hoe gewoon en tegelijk bijzonder keramiek is. Dagelijks gebruiken we kopjes, borden en schalen van keramiek, en vaak zonder het te beseffen halen we met keramiek de hele wereld in huis. In combinatie met de tentoonstelling zorgt het onderwijsprogramma voor verbreding en verdieping van de blik van jongeren op de wereld.
Ook wordt er beroep gedaan op de creativiteit en verbeeldingskracht van de scholieren. Zo maakten 1000 leerlingen en studenten de afgelopen maanden kennis met de Koreaanse cultuur in de Koreatentoonstelling.

De tentoonstelling KOREA. Poort naar een rijk verleden is te zien van 16 oktober 2021 tot en met 21 augustus 2022. 

De ontwerpwedstrijd is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de Vereniging van Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof.

 
Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer