Maria Louise was here

Licht- en geluidsspektakel
Maria Louise was here

Licht- en geluidsspektakel in Leeuwarden opnieuw succesvol

 

Van 15 september t/m 5 november 2022 presenteerde het Princessehof samen met de Gemeente Leeuwarden voor de tweede keer het licht- en geluidsspektakel Maria Louise was here. Acht weekenden lang schoven bezoekers iedere donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond aan in de paleistuin. Daar kwamen videoprojecties en een meeslepende audio-ervaring samen voor een poëtische Son et lumière. Net als vorig jaar, was ook deze editie volledig uitverkocht.

Het licht- en geluidsspektakel in de tuin van het Princessehof omvatte videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk en bijzondere belichting van de tuin. In Maria Louise was here werd een modern portret geschetst van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige Koning. Theatermaker Jos van Kan regisseerde het stuk. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden gaf hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de architectuur van het Princessehof. Maria Louise werd vertolkt door actrice Ariane Schluter. Het is de tweede keer dat het Princessehof de voorstelling Maria Louise was here presenteerde.

Maria Louise was here, foto door Ruben van Vliet.
Maria Louise was here, foto door Ruben van Vliet.

De voorstelling in Leeuwarden trok in totaal 1680 bezoekers en werd positief beoordeeld door bezoekers. “Prachtige unieke voorstelling in de openlucht op een schitterende locatie. En dat in het mooie Leeuwarden. Waar zie je dit in andere steden in ons land? Ga zo door! Nogmaals dank voor de schitterende beelden.” schreef iemand na afloop in de enquête. Zo’n 70% van de bezoekers van buiten de stad kwam speciaal voor Maria Louise was here naar Leeuwarden. Zij combineerden hun bezoek vaak met een hapje of een drankje in de stad of een andere activiteit.

Maria Louise was here wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente Leeuwarden, het Noord-Nederlands Orkest, het Prins Bernard Cultuurfonds Fryslân, Stichting het Nieuwe Stads Weeshuis, St. Anthony Gasthuis Fonds, Boelstra Olivier Stichting, Herbert Duintjer Fonds, Ritske Boelema Gasthuis, Emmaplein Foundation, Leeuwarder Ondernemersfonds en de Vrienden van Keramiekmuseum Princessehof.

Uitvoerenden en makers
Ariane Schluter, actrice
Noord Nederlands Orkest o.l.v. dirigent Hans Leenders
Concept en regie: Jos van Kan
Videokunst: Frouke ten Velden
Compositie muziek: Max Knigge
Belichting: Koos de Vries
Conservator: Marlies Stoter
Technische productie en geluidsontwerp: Remko Smids
Projectleider: Jojanneke Braam (2021) en Monica Gijsen (2022)
Kap en grime: Arjen van der Grijn
Uitvoering kostuum: Nationaal Theater, Den Haag
Artistiek leider Noord Nederlands Orkest: Marcel Mandos
Idee en opdracht: Keramiekmuseum Princessehof, Femke Haijtema

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer