Maria Louise

Meissenservies
Maria Louise

Servies Maria Louise terug in haar stadspaleis Princessehof

Een bijzonder Meissenservies is toegevoegd aan de vaste Maria Louisezaal in het Princessehof. Het servies heeft toebehoord aan Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau (1688-1765) en voorouder van onze huidige Koning. Het stadspaleis in Leeuwarden, waar nu Keramiekmuseum Princessehof in is gevestigd, dankt zijn naam aan de voormalige bewoonster. Het museum heeft de voorwerpen, met originele bewaarkoffer, in bruikleen gekregen van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Vanaf vandaag, donderdag 22 juli, is het te zien in de speciaal ingerichte zaal over het leven van de prinses. Het servies is voor het Princessehof een sleutelstuk, een perfecte schakel tussen de prinses en de huidige functie van haar paleis.

Net als veel vorstelijke generatiegenoten hield Maria Louise erg van porselein. Op een inventaris, opgesteld na haar dood in 1765, zijn uitgebreide lijsten te vinden van haar verzamelingen Saksisch, gekleurd, blauw en wit porselein. Deze lijst omvat in totaal ruim 3000 stuks. de collectie viel uiteen na haar dood en werd verdeeld tussen de drie kleinkinderen. Het servies, in tijdelijke bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag, is het eerste stuk porselein van Maria Louise dat nu te zien is in haar stadspaleis in Leeuwarden.

Bruikleenregistrator Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Foto door Marc de Fotograaf
Bruikleenregistrator Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Foto door Marc de Fotograaf
Foto door Marc de Fotograaf
Foto door Marc de Fotograaf

Meissen

Tussen haar twee regeerperiodes in kocht Maria Louise in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden enkele huizen die naast elkaar gelegen zijn. Ze vraagt de befaamde Franse bouwmeester Anthony Coulon om de huizen met elkaar te verbinden, zo ontstaat het Princessehof. In één van de vele vertrekken van het stadspaleis zal dit ‘Saksische servies’ hebben gestaan. Het servies komt uit de beroemde fabriek in Meissen en behoort tot het vroegste Europese porselein. Het kostbare servies, met verguld zilveren onderdelen uit Augsburg en originele bewaarkoffer, is met de hand beschilderd met de destijds zeer modieuze chinoiserieën. Het ontwerp voor deze Chinees geïnspireerde voorstellingen is van de hand van de beroemde porseleinschilder Johann Gregorius Höroldt (1696-1775).

Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Koninklijke Verzamelingen, Den Haag
Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Stadspaleis

Sinds juni 2020 eert het museum Maria Louise met haar eigen zaal op de begane grond. Aan de hand van portretten, voorwerpen, tekeningen en een vertakte Oranje stamboom wordt duidelijk dat Maria Louise cruciaal is geweest in het behouden van de Oranjedynastie. Het Meissen servies is toegevoegd aan deze presentatie. Aansluitend ademt haar voormalige eetkamer, nu ingericht als stijlkamer, nog steeds de barokke sfeer van een voormalig paleis. Het met stucwerk versierde plafond, de houten lambrisering en de gemarmerde schouw met vergulde spiegellijst behoren tot het oorspronkelijke interieur.

Nassauzomer

Deze zomer wordt er in Leeuwarden volop aandacht besteed aan de Nassaugeschiedenis en Maria Louise in het bijzonder. In de tuin van het Princessehof omvat het zomeravondspektakel Maria Louise was here videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk en een prikkelend voorprogramma. De videoprojecties, gemaakt door regisseur Jos van Kan en videokunstenaar Frouke ten Velden, schetsen een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. In het kader van de Nassauzomer kunnen bezoekers de hele zomer terecht bij diverse culturele activiteiten in Leeuwarden. Treed met stadswandelingen, lezingen, theater en mini-exposities in de voetsporen van Maria Louise en ontdek de fascinerende Nassaugeschiedenis van de voormalige hofstad.

Partners van het Princessehof: Ottema-Kingma Stichting, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof en Club Céramique

Keramiekmuseum Princessehof wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Gemeente Leeuwarden

 

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer