Nieuws

Nieuws

Jennifer Tee wint Amsterdamprijs voor de Kunst

Kunstenaar Jennifer Tee (Arnhem, 1973) heeft dit weekend de Amsterdamprijs voor de Kunst gewonnen. De jury prees ‘de constante hoge kwaliteit’ van haar werk en ‘de originaliteit van haar veelzijdige kunstenaarschap’. Het Princessehof laat nog tot en met 3 januari 2021 sculpturale werken van haar zien in de tentoonstelling Jennifer Tee: Falling Feathers.

De jury was dusdanig van Tee onder de indruk dat zij de enige genomineerde en daarmee ook de winnaar was in de categorie ‘bewezen kwaliteit’. Dat zij zowel een bijzondere positie inneemt in Amsterdam als op internationaal niveau noemt de jury bewonderenswaardig. Met de prijs ontvangt Tee een geldbedrag van € 35.000. Slechts een keer eerder in het zeventienjarig bestaan van de prijs kwam het voor dat de winnaar rechtstreeks werd aangewezen.

The soul in limbo
Jennifer Tee’s werk kenmerkt zich door een combinatie van kracht en ingetogenheid, waarmee ze de toeschouwer uitnodigt een nieuwe wereld te betreden. In haar werk staat the soul in limbo centraal. Tee is geïntrigeerd door een ‘tussenstaat van zijn’, zoals het gebied tussen het fysieke en het psychische of de overgang tussen leven en dood. Ook onderzoekt ze de veranderlijkheid en complexiteit van het bestaan waarin culturen voortdurend in elkaar overlopen.

Jennifer Tee
Jennifer Tee studeerde in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie, het Sandberg Instituut en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Ze deed residenties in China, Australië en de Verenigde Staten. Tee won meerdere prijzen, waaronder tweemaal de Uriot-prijs, de Prix Nouvelles Images en de Cobra Kunstprijs Amstelveen. Recent werd haar werk tentoongesteld tijdens de Biënnale van Istanbul (2019), de Biënnale van São Paulo (2018) en in het Camden Arts Centre in Londen (2017).

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer