Miniaturen

Stadspaleis
Miniaturen

Bach klinkt vanuit het stadspaleis in Leeuwarden

Concertreeks Miniaturen van muziek en beeldende kunst

Het Princessehof in Leeuwarden, geboortehuis van de wereldberoemde graficus M.C. Escher, is het decor voor een bijzonder project. In de concertreeks Miniaturen van muziek en beeldende kunst worden kunstwerken aan muzikale thema’s verbonden. Klassieke muziekliefhebbers halen hun hart op bij de nieuwste serie Miniaturen, waarin M.C. Escher centraal staat. In vier video’s brengen musici intieme concertstukken van o.a. J.S. Bach ten gehore, met Escher en zijn geboortehuis als inspiratiebron. Vanaf vrijdag 18 december is de eerste aflevering te bekijken via www.princessehof.nl/miniaturen. Daarna komt wekelijkse een nieuwe aflevering online op vrijdag 25 december 2020, 1 en 8 januari 2021.

Miniaturen is een initiatief van violiste en artistiek leider Tosca Opdam enbestaat uit een reeks korte online concerten. Iedere miniatuur duurt ca. 10 minuten, ingeleid door Eline van den Berg, conservator van het Princessehof en initiatiefnemer en violist Tosca Opdam. De muziek wordt verzorgd in wisselende samenstelling door Opdam, altviolist Dana Zemstov, harpist Petra van der Heide, contrabassist James Oesi en accordeonist Vincent van Amsterdam. In de eerste van de vierdelige concertserie brengen de musici Nr. 1,4,6,15,8 from two part inventions van J.S. Bach ten gehore vanuit de paleiszaal van het Princessehof. Geniet in de andere drie video’s van diverse stukken van o.a. F. Kreisler, W.A. Mozart, Bartók en Berio. Prachtige werken met het Princessehof als luisterrijk decor. En dit alles vanuit het gemak van uw eigen woonkamer. Kijk voor het volledige repertoire op de website van het museum.

Miniaturen in het Princessehof, foto door Eline van den Berg
Miniaturen in het Princessehof, foto door Eline van den Berg

M.C. Escher

Met de onlangs vernieuwde tentoonstelling Thuis bij M.C. Escher, eert het Princessehof een van zijn beroemdste bewoners; Maurits Cornelis Escher, die in 1898 geboren werd in het stadspaleis in Leeuwarden. In Miniaturen wordt de verbinding gelegd met deze wereldberoemde graficus en zijn de muzikale thema’s achtereenvolgens zijn geboortehuis, het beroemde werk Dag en Nacht, de inspiratie die Escher vond in het Spaanse Alhambra en de driedimensionale vertaling van zijn werk door Leon Keer in de gewelfde kelderruimte van het Princessehof. In elke aflevering staat een van deze thema’s centraal.

Miniaturen

De eerste editie, Miniaturen I (augustus 2020) werd opgenomen in het Van Gogh Museum, met als inspiratiebron portretten in de tentoonstelling In the picture, portraying the artist. Tot dusver trokken de concerten meer dan 900.000 kijkers met veel enthousiaste reacties. De daarop volgende Miniaturen II vond plaats in Teylers Museum in Haarlem, waarin muzikale keuzes verbonden werden met de romantische luchten en landschappen van John Constable. Alle edities blijven online beschikbaar met toelichting op het programma en de uitvoerende musici.

 

Tosca Opdam initieerde het project in samenwerking met stichting Toscata, het Van Gogh Museum Amsterdam, Teylers Museum Haarlem en Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden.   

Het project Miniaturen is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de museale partners, particuliere schenkers en stichting Toscata.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer