Nieuws

Nieuws

Nieuw werk Tanja Smeets

Van 23 november 2019 t/m 3 mei 2020 is in Keramiekmuseum Princessehof het werk van Tanja Smeets (Wijchen, 1963) te zien. EKWC@Princessehof: Tanja Smeets toont het gloednieuwe werk TERRARIUM. De ruimtevullende installatie doet denken aan een met planten overwoekerde zeebodem, met structuren die uit de wanden groeien en zich aan de vloer hechten. Het werk bestaat uit alledaagse materialen als keramiek, metaal, rubber, plastic en vilt. Deze overvloed aan materialen roept vragen op over ons gebruik, maar ook over wat waardevol of waardeloos is, en waarom.

terrarium
terrarium

Terrarium
In haar werk combineert Tanja Smeets het natuurlijke met het kunstmatige. Haar beelden en installaties vloeien voort uit het idee van een oneindig landschap waarin de ruimte overwoekerd raakt door amorfe structuren, waarbij Smeets gebruikmaakt van huis-tuin-en-keukenmaterialen. In TERRARIUM beweegt de bezoeker zich door onheilspellende eilanden vol wildgroei. Het werk is in lijn met de tentoonstelling Gezonken Schatten, die gelijktijdig te zien is in het Princessehof. Hierin staan objecten centraal die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken.

Europees Keramisch Werkcentrum
Jaarlijks verblijven zo’n 60 kunstenaars drie maanden in het EKWC, waar zij de gelegenheid krijgen te experimenteren met keramiek. Het doel is de ontwikkeling van keramiek in de beeldende kunst, design en architectuur te stimuleren. Dit jaar viert het werkcentrum zijn 50ste verjaardag. In de zoektocht naar nieuwe perspectieven en technieken in de keramiek nodigt Keramiekmuseum Princessehof elk jaar twee kunstenaars uit om de resultaten van hun werkperiode bij het EKWC te presenteren. Tanja Smeets heeft in de afgelopen jaren viermaal in het Europees Keramisch Werkcentrum gewerkt.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer