Nieuws

Nieuws

Geslaagd jaar

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft een uitstekend jaar achter de rug met 43.745 bezoekers. Het Princessehof is bovendien genomineerd voor de European Museum of the Year Award omwille van de geslaagde herinrichting in 2017. In de tien jaar voor de herinrichting trok het museum gemiddeld 32.000 bezoekers per jaar. Bezoekers kwamen dit jaar bijvoorbeeld voor Gezonken Schatten: Geheimen van de Maritieme Zijderoute, met collecties uit onder andere Singapore en Zuid-Korea. NRC noemt de tentoonstelling indrukwekkend en bezoekers geven een waardering van een 8,4.

Meer dan 29.000 bezoekers kwamen in 2019 speciaal voor het Princessehof naar Leeuwarden. De meeste mensen combineerden hun museumbezoek met een diner, een dagje winkelen of een weekendje Leeuwarden. Gezamenlijk gaven zij 1,4 miljoen euro uit in de stad en de regio. Zo’n 5.000 bezoekers bleven bovendien een of meerdere nachten slapen. Het Princessehof zorgde zo voor meer dan 9.000 extra hotelovernachtingen in Leeuwarden. Het museum kreeg veel media-aandacht en werd in 500 artikelen in verschillende media genoemd, met een mediawaarde van bijna 1 miljoen euro.

Tentoonstellingen
Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute wordt goed bezocht en hoog gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,4. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 28 juni 2020. Tot en met 30 juni 2019 was Made in Holland: 400 jaar wereldmerk te zien. De tentoonstelling kreeg vier sterren van NRC en werd door bezoekers werd door de 75.000 bezoekers beoordeeld met een 8,3. In 2019 openden naast Gezonken Schatten nog vier hedendaagse keramiektentoonstellingen in het Princessehof. In Dragonstone toont Jólan van der Wiel buitenaards uitziend werk dat hij maakte met behulp van een magnetisch veld. Jennifer Tee laat in Falling Feathers verschillende sculpturale werken zien, waaronder fantasierijke collages en twee installaties van zwarte en witte porseleinen veren. In EKWC@Princessehof zijn wisselende exposities te zien van kunstenaars die een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum achter de rug hebben. Dit jaar waren dat Tilmann Meyer-Faje en Tanja Smeets.

Activiteiten en educatie
Het Princessehof organiseerde dit jaar 130 activiteiten voor jong en oud met in totaal zo’n 3.000 deelnemers. Samen met het Fries Museum organiseerde het museum de talkshowreeks De diepte in, gepresenteerd door oud-journaalpresentator Aldith Hunkar. De uitverkochte reeks bood verdieping bij de tentoonstelling Gezonken Schatten en Wij Vikingen. In de zomer verlaagde het museum zijn drempel met gratis tekenlessen in de tuin. Dit jaar bezochten ruim 4.700 leerlingen het Princessehof. Zij gingen bijvoorbeeld naar de theatervoorstelling die Tryater bij Gezonken Schatten maakte. In zeven weken tijd zagen ruim 1.500 kinderen en studenten in 36 voorstellingen hoe kapitein Pearl uit het jaar 1822 naar het nu reisde. Bijna 1.400 leerlingen uit groep 1 en 2 van basisscholen uit Leeuwarden en omstreken deden mee aan het speciale kleuterprogramma van het museum. Ook brachten ruim 1.300 leerlingen van het voorgezet onderwijs een bezoek aan Made in Holland en Gezonken Schatten en deed ruim de helft daarvan mee aan een van de drie ontwerpwedstrijden. Het museum heeft daarnaast geëxperimenteerd met een nieuw inspiratie- en presentatieprogramma voor het Middelbaar Beroepsonderwijs, waar zo’n 250 studenten gebruik van maakten. Ruim 2.300 kinderen bezochten het museum buiten school om. Zij gingen bijvoorbeeld op ontdekkingsreis door Gezonken Schatten met een speciale schatkaart. De jaarlijkse Princessedag was ook nu weer helemaal uitverkocht met 400 deelnemers.

Collectie
Het Princessehof is een meerjarige samenwerking aangegaan met het National Museum of Korea. In Gezonken Schatten zijn veel bruiklenen te zien van het museum. In ruil hiervoor leent het Princessehof vanaf volgend jaar een grote collectie Europese en Aziatische keramiek uit voor een vaste tentoonstelling over keramiek wereldwijd. Bovendien maakt het Princessehof in 2021 een grote tentoonstelling over Korea, waarvoor opnieuw veel voorwerpen naar Leeuwarden reizen. De collectie van het Princessehof is in 2019 uitgebreid met werk van onder meer de Iraanse kunstenaar Shahpour Pouyan. Ook heeft het Princessehof twee verfijnde kommetjes van Koreaans porselein in langdurige bruikleen gekregen van de Ottema-Kingma Stichting. De stichting kocht het zeldzame porselein op speciaal verzoek van het museum. Beide kommetjes zijn per direct opgenomen in de vaste opstelling Van Oost naar West. De objecten komen uit de keizerlijke ovens van de Joseon-dynastie en stammen uit de late 15de of begin 16de eeuw. In de tentoonstelling vormen de kommetjes een belangrijke schakel tussen China en Japan in de ontwikkeling van porselein.

2020
Van 5 september 2020 tot en met 27 juni 2021 presenteert het Princessehof een tentoonstelling met grote hedendaagse kunstinstallaties, als vervolg op het succesvolle In Motion: Ceramic reflections in contemporary art uit 2017. Het museum gaat daarnaast zijn verleden als stadspaleis van Maria Louise en geboortehuis van de graficus M.C. Escher duidelijker naar voren brengen. Bovendien worden de tuin en de theesalon aantrekkelijker gemaakt voor het publiek. Hiermee draagt het museum bij aan de landelijke spreiding van toerisme.

Keramiekmuseum Princessehof en zijn tentoonstellingen werden dit jaar mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Vereniging van Vrienden Keramiekmuseum Princessehof, St. Anthony Gasthuis, Ottema-Kingma Stichting, Mullerfonds, De Gijselaar-Hintzenfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Stichting Fonds Oostersche Handel en Reederijen, Korea Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds Buchter-De Vries Fonds, M.A.O. C. Gravin van Bijlandt Stichting, Leeuwarden Fryslân 2028, Vaderlandsch Fonds, Club Céramique.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer