Nieuws

Nieuws

Pjuttoer

Ook de peuters van Friesland laten zich inspireren door de werken van de wereldberoemde graficus M.C. Escher. Met het project Pjuttoer wil Stichting Kinderopvang Friesland de creatieve ontwikkeling van deze jonge kinderen stimuleren en onder de aandacht brengen. De peuters zijn de afgelopen maanden samen met kunstenaars aan de slag gegaan met het maken van hun eigen Escheriaanse kunstwerk. Met M.C. Escher als inspiratiebron sluit het project aan bij Planeet Escher, een participatieproject van het Fries Museum. In het kader van dit project is vanaf 3 november een expositie met werken van de peuters te zien in Keramiekmuseum Princessehof, het geboortehuis van M.C. Escher. 

Pjut is het Friese woord voor peuter, Pjuttoer staat voor de reis die de kinderen maken in de wereld van kunst. Nog te jong om een tentoonstelling als Escher op reis goed te kunnen begrijpen zijn de peuters visueel al erg nieuwsgierig. De afgelopen maanden hebben de peuters op verschillende locaties van SKF spelenderwijs kennis gemaakt met het werk van Escher. Samen met kunstenaars Karin van Berne, Marjan Beuker en Marien Buijs en met de hulp van pedagogisch medewerkers zijn ze aan de slag gegaan met schaduwen, vormen en verfrollers. De dynamische eindresultaten worden samen met schetsen en voorwerpen gepresenteerd in de expositie Pjuttoer: Peuters op reis in de wereld van kunst. De pop-up expositie is van 3 tot en met 30 november 2018 te zien in de kelder van het Princessehof.

Workshops
In de looptijd van de pop-up expositie organiseert het Princessehof samen met SKF verschillende creatieve workshops voor peuters. Op zondag 18 november en zaterdag 10 en 24 november om 15.00 uur kunnen de kinderen aan de slag met hun eigen kunstwerken. Ze worden begeleid door de betrokken kunstenaars. De workshops zijn gratis op vertoon van een volwassene met een entreekaartje. De Pjuttoer expositie is te bezoeken met het entreekaartje Voorproefje Princessehof voor slechts 1 euro. Aanmelden kan via deze link.

Planeet Escher
Keramiekmuseum Princessehof eert een van zijn beroemdste bewoners: M.C. Escher. Het hele jaar zijn er verschillende wisselpresentaties te zien in de kelder van het stadspaleis in Leeuwarden. Uiteenlopende projecten die zich hebben laten inspireren door M.C. Escher zijn bijeengebracht onder de noemer Planeet Escher, een participatieproject van het Fries Museum. Het Princessehof heeft als geboortehuis van de wereldberoemde graficus een expositieruimte beschikbaar gesteld voor de eindproducten van enkele projecten. De Planeet Escher-ruimte bevindt zich naast de kleine, permanente expositie over M.C. Escher in het geboortehuis van de wereldberoemde graficus.

Planeet Escher wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân, het Nieuwe Stads Weeshuis en Stichting Zabawas.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer