Nieuws

Nieuws

M.C. Escher komt thuis in het Princessehof

Keramiekmuseum Princessehof eert een van zijn beroemdste bewoners: M.C. Escher. In 1898 werd Maurits Cornelis Escher geboren in het Princessehof in Leeuwarden. Het nationale Keramiekmuseum brengt de wereldberoemde graficus nu terug naar zijn geboorteplek in de kleine expositie Bij Escher thuis in de kelder van het stadspaleis. Foto’s, filmfragmenten en voorwerpen brengen de jeugd van Maurits Cornelis Escher en de invloed van keramiek op zijn kunstenaarschap dichterbij. Aanhakend op de grote tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum is de presentatie Bij Escher thuis is te zien vanaf 28 april in het Princessehof.

Bij Escher thuis geeft ruchtbaarheid aan het Princessehof als de geboorteplek van de wereldberoemde graficus M.C. Escher. In het stadspaleis in Leeuwarden zag Maurits Escher, liefkozend Mauk genoemd, het levenslicht en bracht er zijn eerste levensjaren door. In een kleine expositie in de kelder van het Princessehof leert de bezoeker Mauk kennen. Aan de hand van jeugdfoto’s, voorwerpen en een documentaire wordt de band tussen Escher en het Princessehof meer dan ooit duidelijk. Ook zijn er filmfragmenten van de documentaire Het oneindige zoeken van M.C. Escher door Robin Lutz en Marijnke de Jong te zien. Bij Escher thuis is een intieme, permanente  expositie in de kelder van het Princessehof en is te bezoeken met het entreekaartje Voorproefje Princessehof voor slechts 1 euro.

Escher en keramiek
Escher was een reislustige kunstenaar. Hij liet zich inspireren door patronen in landschappen en gebouwen. De jonge graficus bracht dagenlang schetsend door in  het Alhambra, het rijkversierde Moorse paleis in Granada, Spanje. Hij was daar gefascineerd door de geometrische patronen op de Islamitische tegels. Later deed Escher zelf ook veel met keramiek. In zijn huis in Rome ontwierp hij zelf de vloer en wandtegels. Ook ontwierp hij tegeltableaus in opdracht. In de presentatie Bij Escher thuis laat het Princessehof originele Moorse tegels uit Spanje zien in combinatie met het, daarop geïnspireerde, eigen werk van Escher.

Stadspaleis en museum
Het Keramiekmuseum is gevestigd in een serie rijksmonumenten, waaronder het voormalige stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel en geboortehuis van wereldberoemd graficus M.C. Escher. Het hele museum is onlangs volledig vernieuwd. Naast de nieuwe vaste presentatie, een vernieuwde entree, museumwinkel, theesalon en paleistuin heeft nu de kelder van het Princessehof een nieuwe opstelling over een van zijn beroemdste bewoners. Bij Escher thuis is niet de eerste tentoonstelling in het Princessehof over M.C. Escher. In 1929 organiseerde de  ‘Maatschappij ter Bevordering van Schilder- en Teekenkunst in Friesland’ een tentoonstelling met werken van de toen nog jonge kunstenaar. De expositie was te bezoeken voor een entreeprijs van drie florijn en trok een bescheiden twaalf bezoekers.

Planeet Escher
Vanaf 16 mei is er ook een wisselpresentatie te zien in dezelfde ruimte. Onder de noemer Planeet Escher worden uiteenlopende groepen binnen de mienskip samengebracht met M.C. Escher als bindende factor. In het project worden mensen uitgedaagd om zich te laten inspireren door de beroemde graficus en zelf creatief aan de slag te gaan. Van bestaande projecten tot nieuwe initiatieven, iedereen kan meedoen. Deze projecten presenteren gedurende dit jaar hun eindproducten in een ruimte naast Bij Escher thuis. Met vanaf 16 mei een expositie van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld, een burgerinitiatief waarbij wordt getracht een wereldrecord te breken. Zij presenteren er hun dekens met Escheriaanse motieven.  

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer