Nieuws

Nieuws

Eerbetoon aan winnaar Van Achterberghprijs

Het Princessehof in Leeuwarden presenteert de tentoonstelling Galerie De Witte Voet 1975 – 2017. De Amsterdamse galerie is al meer dan 40 jaar een begrip onder verzamelaars, liefhebbers en musea. Eigenaar en oprichter Annemie Boissevain ontvangt dit jaar de Van Achterberghprijs. Ter gelegenheid van deze onderscheiding toont Keramiekmuseum Princessehof van 8 december 2018 tot en met 27 oktober 2019 een selectie werken als eerbetoon aan de inmiddels gesloten galerie.

 In 1975 start Annemie Boissevain haar galerie in Amsterdam. In de afgelopen decennia heeft de galerie zich gespecialiseerd in sculpturale keramiek en zo naam gemaakt. Boissevains durf om van de gebaande paden af te wijken maakte haar galerie geliefd onder kunstenaars. De Van Achterberghprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die van bijzondere betekenis is voor de ontwikkeling van de hedendaagse keramische kunsten in Nederland. Deze toekenning is ingesteld ter nagedachtenis aan de keramiekverzamelaar en -kenner J.W.N. van Achterbergh. Enkele kandidaten passeerden de revue maar de juryleden waren unaniem in de voordracht van de eigenaresse van Galerie De Witte Voet. Recent sloot zij, na meer dan veertig jaar, de deuren van haar galerie in Amsterdam.

Experimenteel
De tentoonstelling toont de kwaliteit en de diversiteit van het werk dat in de afgelopen 42 jaar door De Witte Voet geëxposeerd is. Het merendeel van de werken die worden getoond zijn destijds aangekocht door het Princessehof via Galerie De Witte Voet. De kunstenaars komen uit binnen- en buitenland en de werken zijn vaak experimenteel van aard. Anne-Marie van Sprang maakt speciaal voor de tentoonstelling een installatie. Verder is er werk te zien van onder anderen Satoru Hoshino, Maarten Heijkamp, Pablo Ponce, Nick Renshaw, Piet Stockmans en Irene Vonck.

Galerie De Witte Voet 1975 -2017 opent gelijktijdig met de tentoonstellingen Design#4: Jelle Mastenbroek en Lennart Lahuis: Land Slides.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer