Nieuws

Nieuws

Verstilde beelden van Johan Tahon te zien in Keramiekmuseum Princessehof

Van 2 december 2017 tot en met 25 november 2018 is in Keramiekmuseum Princessehof het figuratieve werk te zien van de toonaangevende Vlaamse kunstenaar Johan Tahon (1965). Johan Tahon: Monk is een van de tentoonstellingen die de heropening en het honderdjarig bestaan van het museum feestelijk inluiden. Het is Tahons eerste museale solotentoonstelling met keramisch werk. De kunstenaar toont contemplatieve figuren en albarelli (apothekerspotten), aangevuld met kleinsculptuur.

Johan Tahon was 15 jaar toen hij zijn eerste sculptuur maakte. Hij vond kracht en balans in de beeldhouwkunst. De magie die hij in de werkelijkheid miste, creërde hij binnen de muren van zijn atelier. Hoewel zijn werk uiterst persoonlijk is, hebben zijn beelden een universele helende waarde.

Meditatieve sculpturen

Tahons monnikachtige figuren drukken een moment van verstilling uit. De figuren zijn in zichzelf gekeerd, het hoofd gebogen, alsof ze gestold zijn in de tijd. De toeschouwer wordt meegenomen in de emotie van het beeld en vangt zo een glimp op van de spirituele zoektocht die centraal staat in het werk van Johan Tahon.

Traditiegetrouw

Tahon werkt op een traditionele manier met sculptuur. Hij vindt het belangrijk zijn beelden zelf te boetseren, in stilte en in volle concentratie, in een eigen atelier. In zijn werk kun je verbindingen herkennen met Afrikaanse, Egyptische en Griekse beeldhouwkunst, maar ook met meesters als Michelangelo, Rodin en Lehmbruck.

Een gevestigde naam

Johan Tahon studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1996 werd hij opgemerkt door Jan Hoet (1936-2014), toen België’s meest invloedrijke curator en museumdirecteur. Dit stelde hem in staat in vooraanstaande galeries en musea te exposeren met andere gerenommeerde kunstenaars. Inmiddels is Tahon een bekende naam in de wereld van de beeldhouwkunst en de keramiek. Ook in ons land is hij geen onbekende. Hij maakte eerder al een beeld van 14 meter hoog voor het Ministerie van Financiën. Daarnaast is zijn werk opgenomen in belangrijke publieke en private collecties in binnen- en buitenland. Ook het Princessehof heeft twee werken van zijn hand in de collectie.

© Keramiekmuseum Princessehof - alle rechten voorbehouden disclaimer